Investeer als gemeente in goede dienstverlening voor ondernemers!

Stichting Startersloket is gespecialiseerd in het ondersteunen van gemeenten op het gebied van ondernemerschap. Op basis van eigentijdse en unieke producten en diensten ontzorgen we gemeenten in zowel het economische als sociale domein. Het Startersloket beschikt over de juiste middelen, een groot netwerk en vooral veel expertise om (startende) ondernemers optimaal te ondersteunen. Klik hiernaast op de 'Over ons' button en maak kennis met ons topteam!

Gezond ondernemersklimaat

Zoals aangegeven zorgen succesvolle startende en gevestigde ondernemers gezamenlijk voor een gezond ondernemersklimaat in de gemeente. Een gezond ondernemersklimaat heeft grote directe en indirect voordelen. Denk bijvoorbeeld eens aan:

Grote lokale dynamiek en bedrijvigheid

Meer kans op economische groei

Toename werkgelegenheid

Meer regionale samenwerking

Voor het realiseren van een gezond ondernemersklimaat is het belangrijk om inzicht te hebben in de landelijke en regionale cijfers & trends aangaande het ondernemerschap. Bekijk deze infographic voor een eerste beeldvorming, mede in relatie tot een samenwerking met het Startersloket.  

Over ons

Wil je direct contact hebben met één van onze medewerkers? Klik op 'Over ons' en maak kennis met ons team!

Onderzoek

Uit het onderzoek van Platform 31 blijkt dat een goed beleid voor (startende) ondernemers van groot belang is ter behoud en versterking van de regionale economie, maar dat dit bij veel gemeenten nog niet voldoende geregeld is. Ook de VNG onderschrijft middels 10 adviezen het belang van goede ondernemersdienstverlening binnen de gemeente.

Als gemeente is het van groot belang om zowel de startende als gevestigde ondernemer goed te informeren, te stimuleren en waar mogelijk te faciliteren. Een belangrijke maar zeker ook omvangrijke taak voor de gemeente.

Begin 2023 publiceerde de Vereniging Nederlandse Gemeenten het rapport 'Landschap van Ondernemersdienstverlening'. Hieruit blijkt dat de wil vanuit gemeenten om de eigen ondernemers goed van dienst te zijn, groot is. Echter blijkt uit hetzelfde onderzoek dat (startende) ondernemers veelal niet op de hoogte zijn van de lokale dienstverlening. Communicatie, verbinding en vindbaarheid zijn de sleutels tot een goede connectie met het eigen bedrijfsleven. 

Naast de economische waarde van het bedrijfsleven waar veel naar gekeken wordt, Heeft MKB-Nederland onderzoek gedaan naar de maatschappelijke waarde van het lokale bedrijfsleven. In dit rapport is duidelijk omschreven welke maatschappelijke bijdrage wordt geleverd vanuit lokale ondernemers.

Stichting Startersloket helpt elke gemeente hierbij graag op weg! Het Startersloket heeft namelijk binnen diverse gemeenten al vele jaren ervaring op dit gebied. Lees hieronder in het kort wat Stichting Startersloket kan betekenen voor de startende en gevestigde ondernemer in jouw gemeente en bekijk hierboven onze leuke animatie.

Startende ondernemer

Voor veel mensen is het ondernemerschap een lang gekoesterde droom of een passende kans op werk en inkomen. Een (startende) ondernemer geeft hiervoor vaak veel zekerheden op. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel om weloverwogen van start te gaan en succesvol te zijn als ondernemer.

Ook voor gemeenten is dit van groot belang. Enerzijds om bovengenoemde voordelen te kunnen realiseren maar ook om de druk op sociale voorzieningen (bv. WW of BBZ) te verminderen/te voorkomen. Het Startersloket kan gemeenten helpen bij het vormgeven van de dienstverlening voor de startende ondernemer. Met bijvoorbeeld een eigen gemeentelijk Startersloket kunnen startende ondernemers op de juiste wijze worden gefaciliteerd en geïnformeerd. Wil je meer weten over een gemeentelijk Startersloket, klik dan op onderstaande button voor een voorbeeld.

Voorbeeld gemeentelijk Startersloket

Gevestigde ondernemer

Stichting Startersloket is er niet alleen voor de startende ondernemer maar ook voor de gevestigde ondernemer in de gemeente. Vooral bij zzp’ers en het klein MKB (tot ca. 10 medewerkers) is de behoefte aan informatie, ondersteuning en inspiratie groot. Het Startersloket kan hier namens de gemeente op verschillende manieren invulling aan geven. Een mooi voorbeeld is het programma 'Spiegel je business', welke in 2022 door de gemeente Hollands Kroon werd ingezonden als gemeentedeler naar de VNG. Ons programma is inmiddels aangeboden binnen 16 gemeenten en bijna 300 zzp'ers en ondernemers hebben deelgenomen. Via deze video zie je een impressie van deze Gemeentedeler. 

Spiegel je business

Stichting Startersloket heeft een uniek programma ontwikkeld om gevestigde ondernemers te ondersteunen bij het werken aan een beter (en nieuw) toekomstperspectief. Dit programma is ontstaan tijdens de coronacrisis maar nog steeds waardevol om ondernemers te helpen hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Meer informatie over de inhoud van dit programma lees je hier.

"Met het programma Spiegel je business worden ondernemers uitgedaagd op aspecten als creativiteit, innovatief vermogen, financieel inzicht en duurzaamheid"

Kennisupdate

Ben jij werkzaam binnen een gemeente, samenwerkingsverband binnen het sociaal domein, een onderwijsinstelling of ben je gewoonweg geïnteresseerd in de ontwikkelingen in de markt en onze dienstverlening? Schrijf je dan hiernaast in voor onze kennisupdate. Wij sturen deze update een paar keer per jaar.

Geïnteresseerd in eerdere versies van de kennisupdate? Klik dan hier.

Samenwerken?

Heeft jouw gemeente/organisatie ook behoefte aan het opzetten en/of verbeteren van de dienstverlening voor startende en gevestigde ondernemers? Onze specialisten gaan graag in gesprek om te kijken op welke wijze het Startersloket invulling kan geven aan dit vraagstuk. Vraag naar Joeri Goede of Frank Baltes. Joeri en Frank zijn te bereiken via 085-4881233 en info@startersloket.nl. Ook kan je onderstaand contactformulier insturen, wij nemen dan snel contact op.  

Ben jij werkzaam binnen een gemeente, samenwerkingsverband binnen het sociaal domein, een onderwijsinstelling of ben je gewoonweg geïnteresseerd in de ontwikkelingen in de markt en onze dienstverlening? Schrijf je dan hieronder in voor onze kennisupdate.

Actualiteiten

Kennissessie: Eerst zaaien, dan oogsten | Startende ondernemers, de toekomst van de lokale economie

Donderdag 02-11-2023 organiseerde Stichting Clok de  jaarlijkse Dag van Economische Zaken. Dit keer vond dit plaats in Amersfoort. Het thema van dit evenement was de waarde van de lokale economie. Namens onze organisatie verzorgde Joeri Goede vanuit de samenwerking met Stichting Clok een workshop met als onderwerp 'Eerst zaaien, dan oogsten'. Deze workshop gaf de deelnemers inzicht in de stand van zaken met betrekking tot de startende ondernemers in Nederland. Tevens is Joeri ingegaan op zowel de economische als maatschappelijke waarde van lokale ondernemers en zzp'ers. Uiteraard werd er ook ingegaan op de bijpassende dienstverlening van Stichting Startersloket. Download hieronder de presentatie van de workshop.

 

Samenwerken?