Ondernemingsplan opstellen

Het schrijven van een ondernemingsplan is voor veel (startende) ondernemers nieuw.

Heb je als starter vragen als:

Wat is (de betekenis van) een ondernemingsplan?

Waarom schrijf je een ondernemingsplan?

Waar moet een ondernemingsplan aan voldoen?

Zijn er (gratis) voorbeelden van een ondernemingsplan te downloaden?

Simpel gezegd is een ondernemingsplan een gedetailleerde uitwerking van jouw idee om te gaan starten als zelfstandig ondernemer. In jouw plan onderzoek en beschrijf je welke ondernemingsvorm en aanpak het beste bij jou en het bedrijfsidee past. Dat kan zijn als zzp’er, maar ook een als ondernemer met personeel. Natuurlijk ga je in het plan verder in op de cijfers en trends in de branche waarin jij je onderneming wilt starten zoals bijvoorbeeld in de zorg, zakelijke dienstverlening, horeca, detailhandel of de bouw. 

Er zijn in de basis geen regels hoe jij je ondernemingsplan moet schrijven. Een ondernemingsplan schrijf je in eerste instantie voor jezelf. Zie het als een checklist en je eigen haalbaarheidsonderzoek. Belangrijk is dus dat jouw ondernemingsplan overzichtelijk en compleet is. Schrijf in elke situatie, van webshop, restaurant tot bed & breakfast of adviesbureau, een ondernemingsplan. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk!

Canvas ondernemingsplan

Download hieronder ons unieke en invulbare canvas (pdf). Dit canvas behandelt 7 belangrijke onderwerpen om goed voorbereid van start te gaan als ondernemer!

Financiering en uitkering

In heel veel situaties is een ondernemingsplan echter wel verplicht of zeer gewenst. Zo vraagt het UWV een ondernemingsplan als je wilt gaan starten (met behoud) van een uitkering (vb. WW-uitkering of WIA). Ook als je geld gaat lenen bij een financier of bank heb je een ondernemingsplan nodig. Een verstrekker van een geldlening wil namelijk weten of jouw bedrijf financieel gezond is, zodat ze kunnen inschatten of je aan jouw betalingsverplichtingen waaronder rente en aflossing kan voldoen.

 

Aan de slag met ons unieke online ondernemingsplan

Het schrijven van een ondernemingsplan is dus heel belangrijk. Maar hoe ga je beginnen en zorg je ervoor dat je de juiste onderwerpen behandeld? Je kan natuurlijk een gratis ondernemingsplan downloaden (template), maar vaak loop je dan toch snel weer vast. Met ons online ondernemingsplan ga je gestructureerd aan de slag met jouw plan. Aan de hand van de juiste vragen en tips werk je aan de volgende bouwstenen / hoofdstukken:

 

de ondernemer

het bedrijf en bedrijfsidee

de klant en jouw aanbod

de markt en marketing

de organisatie

het financieel plan

Ondernemingsplan invullen en downloaden

Door aan de slag te gaan met ons online ondernemingsplan krijg je onder andere inzicht in:

  • Welke ondernemingsvorm het beste bij jou past
  • Wat jouw sterke en zwakke punten zijn
  • Wie jouw klanten zijn en wie niet
  • Hoe je klanten kan vinden en binden
  • Welke wetten en regels er voor jouw bedrijf gelden
  • Hoeveel en wanneer je winst gaat maken.

Impressie

Wil je weten hoe onze tool werkt en ben je benieuwd naar alle functionaliteiten? Bekijk dan hiernaast onze instructievideo op ons YouTube kanaal.

🚀 Ondernemingsplan Downloaden

Na het beantwoorden van de vragen per hoofdstuk binnen het online ondernemingsplan van het Startersloket download jij jouw eigen ondernemingsplan. Met één druk op de knop krijg je een mooi opgemaakt Word-bestand gepresenteerd. Dit bestand kan je zelf vervolgens eenvoudig omzetten naar een ondernemingsplan in Pdf-formaat. Met dit plan kan je direct van start of goed voorbereid naar bijvoorbeeld het UWV, jouw gemeente of de bank gaan. Wil je gelijk aan de slag met jouw ondernemingsplan? Ga dan naar onze Academie en bekijk de verschillende mogelijkheden.

Bezoek hier direct onze Academie en ga meteen van start!

 

Gratis hulp bij het schrijven van een ondernemingsplan

In sommige gevallen zijn er gesubsidieerde trajecten of bijvoorbeeld (pre-) startersregelingen aan te vragen om kosteloos begeleid te worden bij het starten van een eigen onderneming. Welke regelingen er beschikbaar zijn is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de gemeente waarin je gaat starten of jouw specifieke startsituatie. Ga je starten vanuit een WW-uitkering dan is begeleiding (coaching en advies) bij het schrijven van een ondernemingsplan mogelijk gratis voor jou. Ook dreigend ontslag of jouw financiële situatie (vb. Bbz-uitkering) kunnen aanleiding geven tot kosteloze begeleiding bij de start van een eigen onderneming. Dreigt er ontslag, ga dan ook in gesprek met je werkgever! Mogelijk kan je een vaststellingsovereenkomst (VSO) afsluiten met daarin budget en/of scholing ten behoeve van jouw ontwikkeling als ondernemer. Lees hier meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden van de landelijke subsidieregeling ‘Toekomstproof’.

Vragen?

Vul onderstaand contactformulier in en geef bij opmerkingen aan wat je huidige arbeidssituatie is (vb. dreigend ontslag bij loondienst of starten vanuit een uitkering). Eén van onze adviseurs zal binnen 2 werkdagen contact met je opnemen om de (subsidie) mogelijkheden te bespreken.

Beoordelen ondernemingsplan

Heb je al een ondernemingsplan geschreven, maar wil je hem laten beoordelen voordat je hiermee bijvoorbeeld naar de bank of het UWV gaat? Kijk dan eens op deze pagina.

 

< terug naar overzicht

Ja, ik wil hulp bij mijn ondernemingsplan