Het schrijven van een ondernemingsplan is voor veel (startende) ondernemers nieuw.
Veel starters hebben vragen zoals:
Wat is (de betekenis van) een ondernemingsplan?
Waarom schrijf je een ondernemingsplan?
Waar moet een ondernemingsplan aan voldoen?
Zijn er (gratis) voorbeelden van een ondernemingsplan downloaden?
Simpel gezegd is een ondernemingsplan een gedetailleerde uitwerking van jouw idee om te gaan starten als zelfstandig ondernemer. In jouw plan onderzoek en beschrijf je welke ondernemingsvorm en aanpak het beste bij jou en het bedrijfsidee past. Dat kan zijn als zzp’er, maar ook een als ondernemer met personeel. Natuurlijk ga je in het plan ook verder in op de cijfers en trends in de door jou gekozen branche zoals bijvoorbeeld in de zorg, zakelijke dienstverlening, horeca, detailhandel of bijvoorbeeld de bouw.
Er zijn in de basis geen regels hoe jij je ondernemingsplan moet schrijven. Een ondernemingsplan schrijf je in eerste instantie voor jezelf. Zie het als een checklist en je eigen haalbaarheidsonderzoek. Belangrijk is dus dat jouw ondernemingsplan overzichtelijk en compleet is. Schrijf dus in elke situatie, van webshop, restaurant tot bed & breakfast of adviesbureau, een ondernemingsplan. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk!
In heel veel situaties is een ondernemingsplan echter wel verplicht of zeer gewenst. Zo vraagt het UWV een ondernemingsplan als je wilt gaan starten (met behoud) van een uitkering (vb. WW-uitkering of WIA). Ook als je geld gaat lenen bij een financier of bank heb je een ondernemingsplan nodig. Een verstrekker van een geldlening wil namelijk weten of jouw bedrijf financieel gezond is, zodat je kan voldoen aan jouw betalingsverplichtingen waaronder rente en aflossing.
Het schrijven van een ondernemingsplan is dus heel belangrijk. Maar hoe ga je beginnen en zorg je ervoor dat je de juiste onderwerpen behandeld. Je kan natuurlijk een gratis ondernemingsplan downloaden (template), maar vaak loop je dan toch snel weer vast. Met ons online ondernemingsplan ga je gestructureerd aan de slag met jouw plan. Aan de hand van de juiste vragen en tips werk je aan de volgende bouwstenen / hoofdstukken:
de ondernemer
het bedrijf en bedrijfsidee
de klant en jouw aanbod
de markt en marketing
de organisatie
het financieel plan
Door aan de slag te gaan met ons online ondernemingsplan krijg je onder andere inzicht in:
Na het beantwoorden van de vragen per hoofdstuk binnen het online ondernemingsplan van het Startersloket download jij jouw eigen ondernemingsplan. Met 1 druk op de knop krijg je een mooi opgemaakt Word-bestand gepresenteerd. Dit bestand kan je zelf vervolgens eenvoudig omzetten naar een ondernemingsplan in Pdf-formaat. Met dit plan kan je vervolgens direct van start of goed voorbereid naar bijvoorbeeld het UWV, jouw gemeente of de bank. Wil je gelijk aan de slag met jouw ondernemingsplan? Ga dan naar onze Academie bekijk de verschillende mogelijkheden.
Direct naar online Ondernemingsplan
In sommige gevallen zijn er gesubsidieerde trajecten of bijvoorbeeld (pre-) startersregelingen aan te vragen om kosteloos begeleid te worden bij het starten van een eigen onderneming. Welke regelingen er beschikbaar zijn is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de gemeente waarin je gaat starten of jouw specifieke startsituatie. Ga je starten vanuit een WW-uitkering dan is begeleiding (coaching en advies) bij het schrijven van een ondernemingsplan mogelijk gratis voor jou. Ook dreigend ontslag of jouw financiële situatie (vb. Bbz-uitkering) kunnen aanleiding geven tot kosteloze begeleiding bij de start van een eigen onderneming. Lees hier meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden van de landelijke subsidieregeling ‘Toekomstproof’.
Vragen?
Vul onderstaand contactformulier in en samen met een adviseur bespreek je de (subsidie) mogelijkheden. Geef bij opmerkingen aan wat je huidige arbeidssituatie is (vb. dreigend ontslag bij loondienst of starten vanuit een uitkering).
Heb je al een ondernemingsplan geschreven, maar wil je hem laten beoordelen voordat je hiermee bijvoorbeeld naar de bank of het UWV gaat? Kijk dan eens op deze pagina.