Ook het aantal stoppers is met 10.021 hoger dan in mei vorig jaar, namelijk 32%. In maart en april 2022 steeg het aantal stoppers eveneens, afgezet tegen het jaar ervoor.

Het totaal aantal Nederlandse ondernemingen per 1 juni 2022 is desondanks verder gestegen naar 2.245.972, een toename van 5,4% vergeleken met een jaar geleden.

Het aantal faillissementen is in mei gestegen ten opzichte van de vorige maand, maar is met 161 nog steeds relatief laag.

KVK heeft prof. dr. Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, gevraagd de cijfers uit het Trendrapport te duiden. Stam: Het meest opvallende in de bedrijvendynamiek van mei is de weer forse toename van het aantal starters. Het aantal starters loopt nog verder uit op het aantal stoppers, waardoor het totaal aantal bedrijven nog stevig blijft groeien.’

Grote dynamiek Gezondheid en Horeca

De sectoren Gezondheid (+61% vergeleken met mei 2021) en Horeca (+67%) zijn qua starters de sterkst groeiende sectoren, maar kennen tegelijk een forse toename in het aantal stoppers, respectievelijk 41% en 35%.

Grafiek_Ontwikkeling_starters_ten_opzichte_van_zelfde_maand_jaar_ervoor

Grafiek_Ontwikkeling_stoppers_ten_opzichte_van_zelfde_maand_jaar_ervoor

Wat opvalt is dat in de Horeca de stijging toe te schrijven is aan één branche, de eventcatering. Tot deze categorie behoren bijvoorbeeld zelfstandige koks en barista’s. In de sector gezondheid is de stijging juist gelijkmatig verdeeld over alle branches.

‘We zien veel dynamiek in de sectoren Gezondheid en Horeca’, geeft Stam aan. ‘Er is een forse groei van het aantal starters, en een – kleinere – toename van het aantal stoppers. Met het losbarsten van het festivalseizoen en de inhaalslag van allerlei feesten en partijen zijn het hoogtijdagen voor de eventcatering, wat je ook terugziet in een versnelde groei van het aantal starters in juist deze branche. In de zorg lijkt het niet de plotselinge groei van de vraag te zijn, maar vooral een verschuiving van loondienst naar zelfstandige arbeid, met een aanhoudende trend in de toename van het aantal zelfstandigen in de zorg, zowel verpleegkundigen als thuiszorg.’

Grafiek Aantal starters in de horeca per branche

Grafiek Aantal starters in de sector gezondheid in enkele branches

Veel starters in de Randstad

Opvallend en duidelijk is de relatief forse toename van het aantal starters in de Randstad (regio Amsterdam +27% vergeleken met mei 2021, regio Rotterdam +28%, regio Den Haag = 24% en regio Utrecht +26,3%). Deze percentages zijn significant hoger dan die in vrijwel alle regio’s in de rest van Nederland.

KVK Trendrapport Bedrijfsleven

Het KVK Trendrapport Bedrijfsleven geeft de trends weer van de dynamiek in het bedrijfsleven over een periode van twaalf maanden. Daarbij kijkt het Trendrapport naar startende bedrijven (de starters) en bedrijven die zijn beëindigd (de stoppers), en daarnaast specifiek de faillissementen. De trends worden zowel voor de sectoren als regionaal in beeld gebracht. In dit Trendrapport zijn de cijfers voor de maand mei vergeleken met dezelfde maand in 2021. Naast de trends worden de branches benoemd die de laatste maand opvallen door het grootste aantal starters en stoppers.

Agenda

17 april

Ondernemen iets voor mij?

09.30 uur
Online
Online

Blog

Geen belasting tot een winst van € 32.193,- in 2023 als (startende) ondernemer

Joeri Goede

Wil je in 2023 geen belasting betalen als (startende) ondernemer? Dat kan zeker! Hoe het werkt lees je in deze blog.

Netto inkomen calculator

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als startende ondernemer? Bereken dan jouw besteedbaar inkomen via onderstaande calculator.

Nieuws

Invoering nieuwe Omgevingswet opnieuw uitgesteld

31-01-2023

De invoering van de Omgevingswet is voor de vijfde keer uitgesteld. De verwachting is dat de wet nu in januari 2024 in werking treed.  Door het uitstellen krijgen gemeente en het bedrijfsleven genoeg tijd om zich voor te bereiden op deze ingrijpende wetsaanpassing.

Terug naar overzicht