Zelfstandigenaftrek voor ondernemers

Startende ondernemers en zzp’ers kunnen gebruik maken van een aantal aftrekposten. Zo zijn er de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek die je van de gemaakte winst af kunt trekken. Je belastbare winst wordt door de zelfstandigenaftrek lager waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Wanneer je voldoet aan de volgende voorwaarden, heb je recht op de zelfstandigenaftrek:

  • Jij bent de ondernemer (of samen met anderen);
  • Je voldoet aan het urencriterium van minimaal 1.225 gewerkte uren voor de onderneming in het desbetreffende kalenderjaar
  • Aan het begin van het kalenderjaar heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt.

Wanneer je voldoet aan bovenstaande voorwaarden kun je jouw belastbaar inkomen verlagen en zo minder belasting hoeft te betalen. De zelfstandigenaftrek is voor 2022 € 6.310.

Zelfstandigenaftrek omlaag

De aftrek wordt de komende jaren stapsgewijs verlaagd tot en met € 3.240 in 2036.

AOW-leeftijd

Heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd wel bereikt? Dan is de zelfstandigenaftrek 50% van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die de AOW-leeftijd nog niet bereikt hadden aan het begin van het kalenderjaar. De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek.

Gratis download

Je kunt hieronder het Handboek Ondernemen downloaden van de Belastingdienst. In dit handboek vind je meer informatie over het urencriterium en informatie over belastingen, bijdragen en premies.

Handboek ondernemen Belastingdienst

Download hier gratis het Handboek Ondernemen 2022 van de Belastingdienst en lees handige tips, informatie en handvatten om succesvol te ondernemen

Agenda

28 november

Start een eigen bedrijf

14.00 uur
Online
19 december

Belastingen en administratie

19.00 uur
Online

Nieuws

Forse groei van zzp’ers in de geestelijke gezondheidszorg

Het aantal ondernemers in de geestelijke gezondheidszorg is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2017 stonden bijna 13.000 ondernemers in de geestelijke gezondheidszorg ingeschreven bij Kamer van Koophandel (KVK). Dit jaar zijn het er bijna 17.400.

Terug naar overzicht