Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Wanneer heb ik recht op zelfstandigenaftrek?

Als zelfstandig ondernemer kan je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je betaalt dan minder belasting doordat je jouw belastbaar inkomen kunt verlagen. In dit artikel lees je wat de zelfstandigenaftrek is en wanneer je er recht op hebt. 

Zelfstandigenaftrek voor ondernemers

Startende ondernemers en zzp’ers kunnen gebruik maken van een aantal aftrekposten. Zo zijn er de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek die je van de gemaakte winst af kunt trekken. Je belastbare winst wordt door de zelfstandigenaftrek lager waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Wanneer je voldoet aan de volgende voorwaarden, heb je recht op de zelfstandigenaftrek:

  • Jij bent de ondernemer (of samen met anderen);
  • Je voldoet aan het urencriterium van minimaal 1.225 gewerkte uren voor de onderneming in het desbetreffende kalenderjaar
  • Aan het begin van het kalenderjaar heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt.

Wanneer je voldoet aan bovenstaande voorwaarden kun je jouw belastbaar inkomen verlagen en zo minder belasting hoeft te betalen. De zelfstandigenaftrek is voor 2022 € 6.310.

Zelfstandigenaftrek omlaag

De aftrek wordt de komende jaren stapsgewijs verlaagd tot en met € 3.240 in 2036.

AOW-leeftijd

Heb je aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd wel bereikt? Dan is de zelfstandigenaftrek 50% van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers die de AOW-leeftijd nog niet bereikt hadden aan het begin van het kalenderjaar. De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek.

Gratis download

Je kunt hieronder gratis het Handboek Ondernemen 2021 downloaden van de Belastingdienst. In dit handboek vind je meer informatie over het urencriterium en informatie over belastingen, bijdragen en premies.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Lees meer