Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Startende ondernemers draaien meer omzet dan ze vooraf verwachtten

20 januari 2022

Startende ondernemers draaien meestal meer omzet dan ze van tevoren hadden ingeschat. Dit blijkt uit onderzoek van de onlinebank Knab. De helft van deze ondernemers doet het in de eerste drie jaar qua omzet al boven verwachting.

Januari is standaard de populairste maand om te starten met ondernemen. Ondanks de coronacrisis beginnen ook deze maand weer duizenden Nederlanders voor zichzelf. De grootste drempel om de stap naar het ondernemerschap te zetten, is de onzekerheid over toekomstige inkomsten. Een onterechte zorg, blijkt uit onderzoek van Knab. Liefst 52% van de (startende) ondernemers draait in de eerste 3 jaar al meer omzet dan ze vooraf verwachtten.

De meeste ondernemers beginnen rond hun veertigste levensjaar. Dit is een levensfase waarin financiële zekerheid erg belangrijk is. Financiële onzekerheid is door 33% van de ondernemers bestempeld als de grootste drempel om te beginnen met ondernemen. Op gepaste afstand volgt ‘geen zin in randzaken’. Van de ondervraagde (startende) ondernemers gaf 19% aan op te zien tegen zaken als administratie, marketing en netwerken. Daarnaast twijfelde 18% of hun product of dienst wel aan zou slaan.

Veel startende ondernemers nemen de financiële onzekerheid weg door een baan ernaast te houden. Van alle ondervraagden heeft 17% naast hun eigen onderneming ook nog een baan in loondienst. Dat percentage neemt af naarmate iemand langer onderneemt. Van iedereen die korter dan vijf jaar onderneemt, heeft 22% er nog een baan naast. Bij degenen die langer dan vijf jaar ondernemen is dat nog maar 11%.

Overigens moeten deze ‘parttime ondernemers’ wel letten op het urencriterium. Als ondernemer moet je van de Belastingdienst gemiddeld 23,5 per week aan je bedrijf werken om voor de zeer voordelige starters- en zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen. Deze groep geeft aan gemiddeld 23 uur per week te ondernemen. Fulltime ondernemers besteden gemiddeld 44 uur per week aan hun bedrijf. Naast het urencriterium is het ook belangrijk dat je een (minimaal) uurtarief bepaalt. Vind je dit lastig? Wij helpen je graag met onze uurtarief calculator.

Bron: ikwordzzper.nl

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer