Het jaar 2019 sloot af met ruim 2 miljoen ondernemingen. Daarvan zijn er ruim 1,3 miljoen zzp'er. Hiervan zijn er iets meer dan 1 miljoen zzp'ers die fulltime werken, de rest parttime. Dat betekent dat 2020 start met een record aantal zzp'ers.

Startende ondernemingen

In 2019 werden er 230.000 bedrijven ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De meeste inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel werden gedaan door zzp'ers.

Bron: NOS

Gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd van een ondernemer in Nederland is momenteel 46 jaar, de leeftijd van een startende ondernemer is gedaald naar 35 jaar in 2019. Dit was hoger is 2018. Een derde van alle ondernemers is vrouw en twee derde man. De daling van de gemiddelde leeftijd wordt vooral toegeschreven aan het aantal jongeren tot 18 jaar dat start met een onderneming. In 2019 waren dat er 6572.

Voor 2020 staan alle seinen op groen als het gaat om de verder groei van het aantal ondernemers.

Blog

In 3 stappen jouw uurtarief bepalen

Joeri Goede

Het bepalen van het juiste uurtarief is voor jou als (startende) ondernemer cruciaal. Het hanteren van het juiste (uur)tarief weerspiegelt wat je waard bent! Zie het als een evenwichtsoefening tussen het verkrijgen van een redelijke vergoeding voor je diensten en het aantrekkelijk blijven voor potentiële klanten. In deze blog vertel ik je in 3 stappen hoe je voor jezelf een passend uurtarief kunt bepalen.

Terug naar overzicht