De startersaftrek is bedoeld om het starten van een eigen onderneming te stimuleren en de kansen op een succesvolle onderneming te vergroten. De startersaftrek geeft jou als ondernemer meer fiscaal voordeel in de startfase van je bedrijf. Als startende ondernemer mag je in de eerste vijf jaar van jouw onderneming drie keer gebruik maken van de startersaftrek. Zo kun je jouw zelfstandigenaftrek verhogen.
Je maakt aanspraak op de startersaftrek wanneer je voldoet aan de volgende voorwaarden:
Wanneer je voldoet aan de voorwaarden van de startersaftrek, mag je de zelfstandigenaftrek verhogen met een bedrag van € 2.123,-.
De startersaftrek mag je, indien je daar recht op hebt, drie keer in de eerst vijf jaar toepassen. De startersaftrek is echter direct verbonden aan de zelfstandigenaftrek. Je kan er niet voor kiezen om over een aangiftejaar wel de zelfstandigenaftrek te claimen, maar niet de startersaftrek.
Wanneer je vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering begint met ondernemen, heb je in vele gevallen recht op de subsidie startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Deze startersaftrek voor arbeidsongeschiktheid kan ook maximaal drie jaar worden gebruikt.
De voorwaarden voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid zijn:
De startersaftrek is bij arbeidsongeschiktheid de maximaal behaalde winst. De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is dan:
Om te bepalen of jij recht hebt op de startersaftrek hebben we een handige check voor je ontwikkeld. Aan de uitslag kunnen geen rechten worden ontleend en raadpleeg bij twijfel en in bijzondere situaties je boekhouder of de belastingdienst.
Je kunt hieronder het Handboek Ondernemen downloaden van de Belastingdienst. In dit handboek vind je meer informatie over het urencriterium en informatie over belastingen, bijdragen en premies.
Download hier de meest recente versie van het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst en lees handige tips, informatie en handvatten om succesvol te ondernemen. Klik hier voor de versie van vorig jaar bij onze downloads.
Als startende ondernemer kan het lastig zijn om de juiste prijs voor je product of dienst te bepalen. Je wilt niet te goedkoop zijn, maar je wilt ook jezelf niet uit de markt prijzen omdat je te duur wordt gevonden. Vaak wordt de discussie gevoerd over kosten, prijs en waarde. Drie begrippen die regelmatig door elkaar worden gehaald. In deze blog vertel ik je hoe je hier als (startende) ondernemer mee om kunt gaan. Je gaat daarbij ontdekken hoe je met deze kennis jouw bedrijf succesvoller kunt maken.