Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal

Martijn Pennekamp
26 januari 2021

De deadline voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal nadert. Tot 31 januari heb je als zzp'er de tijd om deze in te dienen. Voor veel van de 59.888 ondernemers die het afgelopen jaar een bedrijf startten in de zakelijke dienstverlening, is dit de eerste keer dat zij te maken hebben met de btw-aangifte over het vierde kwartaal. Om die starters op weg te helpen, deel ik hieronder een paar aandachtspunten.

1. Heb je een vergissing gemaakt in een eerdere btw aangifte?

Geef correcties eenvoudig door. Je kunt er bij je jaarafsluiting achter komen dat je eerder in het jaar bijvoorbeeld een factuur bent vergeten bij je btw-aangifte. Is je correctie voor de btw minder dan € 1.000? Neem de correctie dan mee in deze aangifte. Is je correctie meer dan € 1.000? Dien dan het formulier ’suppletie omzetbelastingdienst' in via Mijn Belastingdienst Zakelijk.

2. Heb je jouw auto voor je onderneming en voor privé gebruikt?

Corrigeer dan de btw voor het privégebruik in de btw-aangifte. Doe dit altijd. Of je nu een auto van de zaak hebt die je het afgelopen jaar privé hebt gebruikt of een privéauto die je zakelijk hebt gebruikt. Gebruik de rekenhulp ‘btw en de auto’ om de btw voor jouw situatie te berekenen.

3. Heb je mondkapjes verkocht?

Sinds 25 mei 2020 vallen mondkapjes onder het 0% btw-tarief. Met deze coronamaatregel is het mondkapje goedkoper voor de consument. Als verkoper van mondkapjes mag je de btw wel als voorbelasting blijven aftrekken in je btw-aangifte. Vergeet dit niet.

4. Lukt het je niet om de btw uiterlijk 31 januari te betalen?

Check dan hier of je in aanmerking komt voor betalingsuitstel en vraag het zo snel mogelijk aan. Je hoeft dan nog wel op tijd btw-aangifte te doen. Maar de btw betaal je later. Heb je al eerder betalingsuitstel aangevraagd? Vraag de Belastingdienst dan tijdig om dit te verlengen. Het betalingsuitstel wordt dan verlengd tot 1 juli 2021.

5. Maak je sinds 1 januari 2021 gebruik van de kleineondernemersregeling?

Dan doe je vanaf het eerste kwartaal 2021 geen btw-aangifte meer. De btw-aangifte over het vierde kwartaal van 2020 staat nog wel voor je klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Vergeet niet deze tijdig te doen.   

Tip: Wil je weten of de kleineondernemersregeling voor jou gunstig is? Lees dit artikel.

Doe altijd aangifte

De btw-aangifte over het vierde kwartaal van 2020 moet uiterlijk 31 januari binnen zijn bij de Belastingdienst. Let op, doe ook aangifte als je:

  • gebruikmaakt van bijzonder uitstel van betaling. Het uitstel geldt alleen voor de betaling, niet voor de aangifte.
  • het afgelopen kwartaal geen omzet hebt gedraaid.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2021

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Heropening samenleving zorgt voor fors meer cateringbedrijven

Er waren in mei 61 procent meer startende bedrijven in de horeca dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) woensdag. Volgens hoogleraar Erik Stam heeft dat alles te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen.

Lees meer