Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

In 4 stappen werken aan de gezondheid van je bedrijf

Frank Baltes
02 maart 2021

Ondernemen kent vele overeenkomsten met topsport. Het gaat om hard werken om uiteindelijk een topprestatie te leveren. Een blessure of tegenslag ligt echter al snel op de loer en kunnen jouw presteren belemmeren. Binnen het ondernemerschap kan dit fysiek of psychisch ongemak zijn maar bijvoorbeeld ook het mislopen van een opdracht, wetswijzigingen of ontevreden klanten. In 4 stappen werk je net als een sporter aan herstel en groei.

Omgaan met tegenslagen

Net als een sporter zal je als ondernemer goed om moeten gaan met tegenslagen. Een sporter kan hierbij praten met een trainer of gaat bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut. Maar wat doe jij als ondernemer? Doe je het alleen of heb je ook mensen om je heen die je kunnen helpen?

Maak je bedrijf gezond

Om jezelf en je bedrijf gezond te maken doorloop je eigenlijk dezelfde vier stappen als een sporter die een blessure oploopt:

1: Creëer rust (in je hoofd)

Rust? Rust roest! Ik bedoel hiermee dan ook niet helemaal niks doen. Maar je kan wel bewust in je dagelijkse routine meer ruimte maken voor ontspanning en reflectie. Ontsnap eens vaker aan de dagelijkse drukte en houd je zelf eens een spiegel voor! Waar sta je nu? Wat zijn je drijfveren en doelen? Wat gaat goed en wat kan beter. Met een moment van rust creëer je overzicht en meer ruimte voor creativiteit.

2: Geleidelijk opbouwen

Een sporter met problemen gaat naar een fysiotherapeut of psycholoog en start geleidelijk met revalideren. Ofwel gestructureerd en stap voor stap werken aan herstel. Als ondernemer moet je dit ook doen. Het liefst samen met een coach of andere specialisten. Je richt je hierbij voornamelijk op zaken die je zelf wilt en (met behulp van anderen) kan gaan aanpakken. Stel hierbij voor jezelf duidelijke doelen voor zowel de korte als lange termijn.

3: Optimaal presteren

Als je de zaken weer op de rit hebt kan je weer gaan presteren. Je vak zo goed mogelijk uitoefenen en doen waar je goed in bent. Het beste resultaat behaal je in de rol en situatie waarin jij je het prettigst voelt. Probeer niet alles zelf te doen. Je succes moet niet door drukte of rompslomp worden belemmerd. Blijf je zaken goed organiseren en kijk bijvoorbeeld of je werkzaamheden kunt uitbesteden of automatiseren zodat jij je tijd en energie optimaal kunt inzetten voor die zaken die jouw bedrijf doen groeien.

4: Continue verbeteren & vernieuwen

Op jouw eigen topniveau presteren is één, maar dit blijven volhouden is twee. Er zijn altijd dingen die beter kunnen of moeten. Je concurrenten zitten ook niet snel en er zijn altijd ontwikkelingen. In de meeste sporten zie je in de loop van tijd vaak nieuwe inzichten en trends op het gebied van bijvoorbeeld trainingsleer en materiaal gebruik. Voor een ondernemer is dit niet anders. Blijf dus altijd alert en kijk regelmatig om je heen en naar de toekomst. Soms is het niet genoeg om wat je al doet beter te doen maar moet je (ook) andere dingen gaan doen. Dit vraagt om pro-activiteit, ofwel tijdig kansen zien en benutten of bedreigingen (tijdig) ombuigen. Dit lukt alleen als je ook voldoende overzicht en rust hebt wat ons weer terugbrengt bij de eerste stap. Alleen met deze cyclus wordt en blijft jouw bedrijf gezond en toekomstbestendig.

Coronacrisis

Door de corona crisis zitten veel ondernemers in een bijzondere situatie. Je moet door sluiting van je bedrijf gedwongen rust nemen of je bedrijf draait maar op halve toeren. Rust heeft zoals je hebt kunnen lezen zo zijn voordelen, echter financieel gezien zijn de meeste buffers inmiddels ook wel op. Van ondernemers wordt gevraagd om in deze tijd eigenlijk tegelijkertijd te herstellen, te presteren, te vernieuwen en rustig te blijven. Geen natuurlijke opvolgende cyclus dus maar alle hens aan denk!

Frank Baltes

Frank is ondernemersadviseur bij het Startersloket en adviseert ondernemers op het gebied van onder andere starten, bedrijfsovername en franchise. Frank is als adviseur werkzaam geweest bij de Kamer van Koophandel en is momenteel zelf ook parttime ondernemer.

Meer weten? Volg mij dan op LinkedIn.

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2021

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Heropening samenleving zorgt voor fors meer cateringbedrijven

Er waren in mei 61 procent meer startende bedrijven in de horeca dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) woensdag. Volgens hoogleraar Erik Stam heeft dat alles te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen.

Lees meer