Geen belasting als startende ondernemer in 2021 tot €30.439- winst

Je leest het goed: als ondernemer hoef je in 2021 over een winst tot €30.439,- geen belasting te betalen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Let op je betaalt wel inkomstenbelasting maar krijgt een aantal heffingskortingen terug waardoor je uiteindelijk op nul uitkomt.

Voorbeeld

Stel, je bent startende ondernemer met een te verwachten winst uit onderneming (als eenmanszaak, dus geen bv) van €30.439,-. Je hebt geen andere inkomsten en je hebt 1.225 uur gewerkt, waarmee je aan het urencriterium voldoet. Om zo min mogelijk belasting te betalen over je welverdiende winst, kun je gebruikmaken van verschillende aftrekposten.

Als startende ondernemer heb je mogelijk recht op onderstaande aftrekposten:

  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek
  • Oudedagsreserve
  • MKB winstvrijstelling
  • Toepassing heffingskortingen

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

De zelfstandigenaftrek is de grootste aftrekpost voor ondernemers. Je komt hiervoor in aanmerking als je geld verdient aan jouw onderneming en als je voldoet aan het urencriterium. Dan mag je een bedrag aftrekken van de winst uit onderneming die je hebt behaald. De zelfstandigenaftrek is in 2021 een bedrag van €6.670,-. Als je starter bent, kan deze aftrekpost nog hoger uitvallen. Je mag dan het bedrag namelijk verhogen met nog eens €2.123,-: dit is de zogenaamde startersaftrek. Deze mag je drie keer toepassen in de eerste vijf jaar van jouw onderneming. Daarom is het belangrijk goed te kijken of het toepassen van de aftrek loont. Geeft het je maar een klein voordeel, dan kun je eventueel ook wachten tot het volgende jaar, waarin je er misschien meer aan hebt.

MKB winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is een directe aftrekpost op je winst. Deze vrijstelling bedraagt in 2020 14%, ongeacht de hoogte van je winst. Als jij winst maakt van €30.439,- komt dat neer op €3.030,-. Je hoeft niet te voldoen aan het urencriterium. 

Heffingskortingen

Heffingskortingen zijn directe kortingen op het te betalen belastingbedrag. Ook als ondernemer kom je voor diverse heffingskortingen in aanmerking. De belangrijkste zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Algemene heffingskorting

Iedere belastingplichtige in Nederland heeft recht op de algemene heffingskorting. Heb je nog niet de AOW-leeftijd bereikt en heb je geen andere inkomsten? Dan is dat €2.837,- (tot een belastbaar inkomen uit werk en woning van €21.043,-). Als je geen andere inkomsten hebt, maar je bijvoorbeeld wel een parttime baan hebt, dan wordt de algemene heffingskorting daar al over berekend. Dit kun je dan niet meer over je inkomsten uit je onderneming heffen.

Arbeidskorting

Over het inkomen dat je uit je winst uit onderneming behaalt, heb je recht op arbeidskorting. Dit is om inkomen uit arbeid te stimuleren. In bovenstaand voorbeeld met een winst van € 30.439 bedraagt de arbeidskorting € 4.069,-.

De berekening inkomstenbelasting als startende ondernemer

Je hebt gezien welke mogelijkheden je tot je beschikking hebt om zoveel mogelijk belasting te besparen. Maar kom je daarmee ook écht uit op €30.439,- ? Om dat aan te tonen gaan we over naar het leukste gedeelte van dit artikel: de berekening!

Voor de berekening gaan we ervan uit dat je een startende ondernemer bent en dat je voldoet aan het urencriterium. Je maakt winst uit jouw onderneming en je hebt geen bijverdiensten. Daarnaast heb je flink moeten investeren in je onderneming en je zet ook geld weg voor jouw oude dag. In dit voorbeeld kom je in twee stappen tot de belasting die je moet betalen. Eerst berekenen we de belastbare inkomsten uit werk en woning (box 1).

Winst uit onderneming 

€ 30.439

- Zelfstandigenaftrek

€ 6.670

- Startersaftrek

€ 2.123

Winst voor MKB winstvrijstelling

€ 21.631

- MKB-winstvrijstelling

€  3.030

Belastbare inkomsten

€ 18.616

                                   
We hebben nu het belastbaar inkomen. Hier zijn de aftrekposten waar je als startende ondernemer gebruik van kunt maken, al afgehaald. Over dit bedrag wordt belasting berekend in box 1, waarna er nog kortingen afgaan.

Te betalen belasting

(37.10% over €18.616)

 

€ 6.906

- Algemene heffingskorting  

€ 2.837

- Arbeidskorting

€ 4.069

Totaal

€ 0


TIP Maak zelf jouw eigen berekening met de netto besteedbaar inkomen calculator.

Agenda

28 november

Start een eigen bedrijf

14.00 uur
Online
19 december

Belastingen en administratie

19.00 uur
Online

Netto inkomen calculator

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als startende ondernemer? Bereken dan jouw besteedbaar inkomen via onderstaande calculator.

Nieuws

Forse groei van zzp’ers in de geestelijke gezondheidszorg

Het aantal ondernemers in de geestelijke gezondheidszorg is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. In 2017 stonden bijna 13.000 ondernemers in de geestelijke gezondheidszorg ingeschreven bij Kamer van Koophandel (KVK). Dit jaar zijn het er bijna 17.400.

Blogger:

Martijn Pennekamp

Martijn is mede-initiatiefnemer van het Startersloket. Daarnaast is hij initiatiefnemer van startersplatform ikwordzzper.nl. Martijn schrijft regelmatig leuke blogs voor jou als (startende) ondernemer. 

Terug naar overzicht