Bepaal vooraf je winst 

Vooraf je winst bepalen zorgt ervoor dat je niet leeft in de waan van de dag maar je tijd besteed aan de zaken die er (financieel) toe doen. Veel ondernemers werken keihard en de winst die zij behalen is niet passend bij het werk dat ze doen en het risico dat ze lopen. Bepaal dus vooraf welke winst realistisch én nodig is voor jou en stel deze vast door concrete doelen te stellen. Dit werkt motiverend en stelt je in staat om, waar nodig, tijdig bij te sturen. 

Analyseer je omzet

Aan de basis van jouw winst staat je omzet. Maak op basis van de verkoop van jouw product of dienst een inschatting van jouw omzet. Kijk hierbij goed naar de tarieven / prijzen en de verkoopaantallen. Onderzoek waar jouw hoogste marges liggen en focus je daarop. Wat je aandacht geeft groeit immers!

Bekijk ook of je wel het juiste verdienmodel toepast. Een verdienmodel is een strategie die je kiest om geld te verdienen. Je hebt wel meer dan 50 verdienmodellen. Een van de bekendste modellen zijn ‘Uurtje Factuurtje’ en ‘Goederenverkoop’. Bij de eerstgenoemde bereken je gewerkte uren door aan de klant en bij de tweede betaal je per gekocht product. Heel interessant is het om andere verdienmodellen toe te passen in je business of een combinatie hiervan te maken. Denk bijvoorbeeld aan de modellen ‘Strippenkaart’, ‘Abonnementen’ of de toevoeging van een bijproduct. Hierdoor bind je jouw klanten meer aan jouw product of dienst en verhoog je jouw omzet. Ook is het interessant om te onderzoeken of je waarde kunt toevoegen een jouw product of dienst waardoor je de prijzen mogelijk kunt verhogen.

"Pas jij het juiste verdienmodel toe?"

Breng je kosten goed in beeld

Veel omzet is leuk maar is nog geen winst. Wat onder aan de streep overblijft hangt af van jouw kostenpatroon. Je omzet is de basis om deze kosten te kunnen dekken en ook om voldoende over te houden om van te leven en om te kunnen investeren. Denk hierbij ook aan de opbouw van buffers voor onvoorziene omstandigheden, noodzakelijke verzekeringen en bijvoorbeeld een pensioenvoorziening. Zorg er dus voor dat je een goed beeld krijgt van je al je kosten die horen bij gezond financieel ondernemen.

Als je deze rekensom hebt toepast kan je dan wel aan al je kosten voldoen? Zo niet, ga dan eens onderzoeken hoe je je omzet kunt verhogen of je kosten kunt verlagen. Is je tarief / prijs wel op het juiste niveau en kan je zaken anders (goedkoper) organiseren. 

Gezond ondernemen begint bij financieel overzicht en -inzicht. Op basis hiervan kan je weloverwogen in actie komen. En zoals alle ondernemers weten: ‘Alleen actie leidt tot resultaat!’

Agenda

5 oktober

Startersevenement

19.00 tot 21.30 uur (Inloop vanaf 18.30 uur)
Op locatie
16 oktober

Sterk starten met je eigen bedrijf

19.30 uur
Online

Netto inkomen calculator

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als startende ondernemer? Bereken dan jouw besteedbaar inkomen via onderstaande calculator.

Blogger:

Linda Kramer

Linda haar grote missie is ondernemers financieel gezond te laten ondernemen. Linda is en kei met cijfers en geniet ervan om haar kennis hierin op een praktische manier met jou te delen. Linda gelooft écht dat ondernemers met structuur, oog voor details én grip op cijfers succesvoller zijn!

Terug naar overzicht