U moet uw foodtruck inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).
Als startende ondernemer moet u een rechtsvorm kiezen. Kies met hulp van de beslistool een rechtsvorm die bij uw situatie past.
Welke vergunningen u nodig heeft, kan per gemeente verschillen. Iedere standplaats heeft eigen regels, omdat elke gemeente dit zelf mag bepalen. Neem daarom contact op met de gemeente om na te vragen welke vergunningen u precies nodig heeft voor uw foodtruck.
Vergunningen en licenties waar u (misschien) mee te maken krijgt zijn:
Het aanvragen van vergunningen kan soms 8 tot 12 weken duren. Zorg daarom dat u tijdig uw aanvraag indient.
Omdat u voedsel kookt en verkoopt, moet u zich inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U heeft hiervoor eHerkenning nodig.
Werkt u met vlees, vis, zuivel, eieren of kiemgroenten? Dan moet u speciale erkenning en registratie aanvragen voor het maken, gebruiken of verkopen van levensmiddelen.
Verkoopt u eten en drinken? Dan moet u voldoen aan de regels voor voedselveilig werken. Zo zorgt u dat mensen niet ziek worden van uw eten. De NVWA controleert of u veilig en hygiënisch werkt.
U moet werken met een voedselveiligheidsplan op basis van HACCP. HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Points’. U kunt zelf een plan opstellen. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordelen dit plan als ze langskomen voor een inspectie. Maar het is makkelijker om te werken met een goedgekeurde hygiënecode van uw branchevereniging. Bijvoorbeeld die van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In een hygiënecode staan regels over hoe u de voedselveiligheid en hygiëne bewaakt.
Met een foodtruck krijgt u te maken met wettelijke eisen waar u zich aan moet houden:
U moet aangifte inkomstenbelasting doen over uw inkomsten. Ook moet u btw betalen. Tenzij u een kleine omzet heeft (maximaal € 20.000 per kalenderjaar). Dan kunt u gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR), als u aan de voorwaarden voldoet.
Als starter heeft u ook recht op startersaftrek bovenop de gewone zelfstandigenaftrek. Deze extra startersaftrek mag u de eerste 5 jaar 3 keer van uw winst aftrekken. U betaalt dan minder belasting. Ook hiervoor gelden voorwaarden. U moet bijvoorbeeld ieder jaar minimaal 1225 uren aan uw foodtruck besteden.
U bent verplicht een administratie bij te houden van uw inkomsten en uitgaven. Zorg dus dat uw administratie voldoet aan de eisen. U moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel belasting u moet betalen of hoeveel btw u terugkrijgt.
Een eigen bedrijf starten brengt risico’s met zich mee. Met bedrijfsverzekeringen verzekert u uw foodtruck en inventaris tegen bepaalde risico's. Het risico op brand in een foodtruck is relatief hoog. Foodtrucks zijn ook kwetsbaar voor schade door inbraak of storm. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Bijvoorbeeld een WA-verzekering voor uw foodtruck.
Vanaf 1 januari 2027 moet u mogelijk verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben.
Neemt u voor de eerste keer personeel aan? Meld u direct aan als werkgever bij de Belastingdienst. Geef het ook door aan KVK. Maak afspraken over de arbeidsvoorwaarden met uw medewerkers en leg deze vast in een arbeidsovereenkomst. Check wat u moet regelen als u voor de eerste keer personeel in dienst neemt.
Ben je ondernemer en heb je geldzorgen? Wacht niet te lang en vraag hulp, want die is dichterbij dan je denkt. Zo werkt de Belastingdienst vanaf nu samen met Geldfit Zakelijk. Zij kunnen je doorverwijzen naar passende lokale hulp in jouw provincie. Zodat je sneller geholpen wordt bij je vragen en zorgen over geld.