Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Josefien Braas

Geeft bijles met Tweemaal Taal

Afgelopen januari begon Josefien Braas-Wissink uit Westwoud als zelfstandig ondernemer. De voormalig docente Nederlands en Engels werkte 38 jaar in het voortgezet onderwijs. Middels haar taalbureau Tweemaal Taal heeft Josefien haar passie, lesgeven, een nieuwe invulling gegeven. 

Passie

“Mijn grootste drijfveer was dat ik iets wilde doen met mijn passie voor onderwijs, maar dan wel op een manier die bij mij goed voelt en waar ik weer energie van krijg”, vertelt Josefien. “Voor ik startte heb ik een aantal trainingen van het Startersloket gevolgd, die ik als zeer zinvol heb ervaren.”

Vaardigheden

Na een kort onderzoek naar behoefte aan taalondersteuning maakte ze een bedrijfsplan. “Omdat ik bevoegd docent Engels en Nederlands ben met veel ervaring, heb ik genoeg pedagogische en didactische vaardigheden. De ondernemersvaardigheden moest ik nog wel onder de knie krijgen, maar daarvoor heb ik veel opgestoken bij de trainingen van het Startersloket”, vertelt Josefien.

Taalbureau Tweemaal Taal

Bijles

Al snel was Tweemaal Taal geboren. Met Tweemaal Taal biedt Josefien begeleiding op maat voor elke leerling. “In gezamenlijk overleg bepalen we wat er nodig is en daar zoek ik passend materiaal bij. Ik geef voornamelijk bijles Engels en Nederlands aan een heel brede doelgroep. Dit varieert van bijles werkwoordspelling voor een leerling van groep 7 tot een training conversatie Engels voor ouderen. Ik werk veel een-op-een, maar ook in kleine groepjes tot maximaal vier leerlingen.” Ook niet-Nederlandstaligen die Nederlands willen leren of het beter willen beheersen kunnen bij Tweemaal Taal terecht.

Vrijheid

De vrijheid is iets wat veel aspirant zzp’ers aantrekt in het ondernemerschap. Josefien kan dat beamen: “Het is heel fijn dat ik nu zelf mijn tijd kan indelen en kan bepalen hoe ik dingen aanpak. Daarentegen is de financiële onzekerheid soms lastig: je kunt zomaar een maand hebben met weinig inkomsten. Dat moet je wel in gedachten houden en daar moet je ook op voorbereid zijn.” Ook realiseert Josefien zich dat je als ondernemer niet overal goed in kunt zijn. “De administratie en boekhouding vind ik soms lastig, dat is niet echt mijn ding. Gelukkig heb ik iemand die mij daarin heel goed ondersteunt.”

Twijfels bij het ondernemerschap heeft Josefien niet echt gehad. “Dat is denk ik het voordeel van op oudere leeftijd starten met een onderneming. Door de levenservaring raak je niet zo snel meer van slag.”

Adverteren

Josefien haar klantenkring is in een kort tijdsbestek behoorlijk gegroeid. “Daar ben ik trots op, maar ook op het feit dat deze klanten tevreden zijn.” Via haar website en Facebookpagina houdt Josefien haar volgers op de hoogte. Maar ook adverteren in enkele dorpsbladen helpt haar bij het vergroten van haar naamsbekendheid. “Ik zou andere ondernemers dan ook willen meegeven: blijf actief en laat jezelf zien. Gebruik je netwerk en zie kansen.”

Hoe Josefien haar toekomst ziet? “Ik wil verder op de ingeslagen weg. Een kleine groei van mijn klantenbestand zou leuk zijn, maar ik wil vooral plezier houden in wat ik doe!”

Voor andere starters of zzp’ers heeft Josefien een aantal handige tips. “Lees je van tevoren goed in, volg trainingen en wees niet bang om hulp te zoeken bij zaken waar je zelf niet zo goed in bent.”

Meer weten? Kijk op www.tweemaaltaal.nl of volg Josefien via Facebook.

 

Blog

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal


Hoe kom je aan je 1e klanten?


Lees meer

Nieuws

Startende ondernemers en zzp’ers relatief hard geraakt door coronacrisis

Startende ondernemers en zzp’ers zijn veel harder geraakt door de coronacrisis dan gevestigde ondernemers met personeel, met name in het vierde kwartaal. In het kleinbedrijf is het ondernemersloon sterk gedaald in 2020. Van de kleine ondernemers zit 62% onder het wettelijk minimumloon. Bijna de helft (46%) zit zelfs onder bijstandsniveau.

Ook steunmaatregelen voor startende ondernemers

Ook recent gestarte ondernemers kunnen profiteren van de steunmaatregelen van het kabinet. Dat is een van de onderdelen van een nieuw pakket, dat vanmiddag wordt gepresenteerd. Starters vielen tot nu toe vaak buiten de boot, omdat veel steun wordt gebaseerd op cijfers van vóór maart vorig jaar, voor de coronacrisis dus.

Lees meer