Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Startersadvies: een goede voorbereiding is essentieel

Ben Tap
16 februari 2017

Uit eigen ervaring weet ik wat er allemaal komt kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Ik ben eigenaar en mede-eigenaar geweest van een aantal verschillende bedrijven en ondernemingen. Dat heeft me in financiële zin niet altijd gebracht wat ik er van verwachtte, maar ik ben er wel rijk van geworden.

 

Rijk aan ervaringen vooral. En vanwege het plezier wat ik had in het ondernemen zou ik het ook zo weer doen. Na mijn afwisselende carrière als zelfstandig ondernemer heb ik nog 12 jaar ondernemers geadviseerd bij een branche organisatie.

Beginnersfouten

In mijn huidige functie spreek ik ook graag met ondernemers. West-Friesland kent starters, stoppers, gelukszoekers, pechvogels en goudhaantjes. De twee belangrijkste succesfactoren voor een succesvolle ondernemer zijn passie en enthousiasme. Maar een veelgemaakte fout bij startende ondernemers is volgens mij dat je juist door het enthousiasme in het begin wel eens vergeet om kritisch te zijn. Dure beginnersfouten worden dan snel gemaakt en achteraf bezien had je dat graag anders gedaan.

Gedegen ondernemersplan

Juist op die momenten is deskundig onafhankelijk advies onontbeerlijk. Een andere klassieke beginnersfout is dat er veel tijd en energie wordt gestopt in het bedenken van een naam, logo en bijpassende visitekaartjes in plaats van in een goed en gedegen ondernemersplan. Wat ga je precies doen? Hoe ga je dat doen? En hoe is de boel gefinancierd? En dan is er natuurlijk nog de overheid, de Belastingdienst, het Rijk, de provincie en de gemeente. Zeker wanneer je het bedrijf niet start op de studeer- of zolderkamer maar vanuit een kantoor of bedrijfsruimte. Dan krijg je vaak te maken met huurovereenkomsten, bestemmingsplannen, openingstijden en diverse verordeningen.

Adviseurs

Om te voorkomen dat starters het gevoel krijgen van het kastje naar de muur te worden gestuurd tijdens hun zoektocht naar informatie is het Startersloket opgericht. Ook op het gebied van adviseurs zien starters soms door de bomen het bos niet meer. De bank, de accountant, de KvK, de brancheorganisatie, stichting ondernemersklankbord en talloze andere adviseurs geven de starter gevraagd en ongevraagd advies. Hoed je ook voor de goedbedoelde adviezen van familie, vrienden en kennissen. Die maken het er voor de meeste starters eerder onduidelijker op en zijn niet zelden achterhaald of gebaseerd op onjuiste feiten.

Mijn advies aan iedereen die overweegt om binnenkort een eigen bedrijf te starten is om te starten bij het Startersloket!

Ben Tap

Ben Tap is wethouder van Economische Zaken, Toerisme, Ruimtelijke Ontwikkeling en Sport in Hoorn. Dankzij zijn ondernemerservaring weet hij waar veel starters tegenaan lopen. In zijn blogs geeft hij handige tips en adviezen.

Blog

Van zzp'er naar werkgever: een grote stap


Wat kan je als (startende) ondernemer leren van Ajax?


Lees meer

Nieuws

Nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020 van kracht

Kleine ondernemers en organisaties kunnen vanaf 1 januari 2020 zelf kiezen voor vrijstelling van de btw.

Westfriesland gastheer VNG Jaarcongres 2020

Op 9 en 10 juni 2020 is Westfriesland gastheer van het VNG Jaarcongres. Het VNG Jaarcongres is het jaarlijks congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Op het congres komen tussen de 2500 en 3500 lokale bestuurders en raadsleden af. Dankzij de sterke samenwerking van de zeven Westfriese gemeenten wist de regio het Jaarcongres binnen te slepen. De locatie van het congres is IJsbaan De Westfries.

Lees meer