Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Het geheim achter zakelijke kleding en kleurassociaties

Robin Hendriks
11 oktober 2017

Een driedelig pak is anno 2017 een zeldzame verschijning: in het bedrijfsleven zijn de regels rondom kleding minder strikt dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Zakelijke outfits worden doorgaans meer casual en kleurrijker. Ook ondernemers wanen zichzelf tegenwoordig bijvoorbeeld steeds vaker in vrijetijdskleding.

Een professionele uitstraling wordt pas gecreëerd wanneer je ook kleurgebruik let. Daarom is het als ondernemer verstandig om goed na te denken over je kleding. Denk na over welke eigenschappen je wilt uitstralen. Onbewust maakt iedereen namelijk associaties met kleuren. Het beeld dat anderen van je hebben wordt dus mede beïnvloed door de kleding die je draagt.

Blauw en grijs

De meest voorkomende zakelijke kleuren zijn blauw en grijs. Men associeert deze kleuren met autoriteit, loyaliteit en zakelijkheid. Voor ondernemers komen deze associaties goed van pas. Deze kleuren zijn zowel bij zakelijke kleding als bij vrijetijdskleding de meest voorkomende kleuren. Toch zal je met deze (overwegend) ‘veilige kleuren’ geen onuitwisbare indruk achterlaten. Met minder veilige kleuren creëer je een dergelijke indruk sneller.

Wit en lichtblauw

Andere veilige kleuren die zakelijk gezien vaak worden toegepast; zijn wit en lichtblauw. Men associeert deze kleuren met toegankelijkheid, reinheid en kalmte. Lichtblauw en wit worden vaak gekozen als kleur voor het overhemd, omdat een wit overhemd zorgt voor contrast wanneer het gedragen wordt op een blauw of grijs colbert.

Rood

Als je meer indruk wilt maken op je medemens, dan is rood een geschikte kleur om te dragen. Men associeert deze kleur namelijk met energie, passie en kracht. Het nadeel van deze kleur is dat deze ook negatieve associaties met zich meebrengt. Zo wordt rood ook geassocieerd met dominantie en agressie. Combineer daarom niet teveel rode kleding met elkaar. Combineer bijvoorbeeld geen rood poloshirt met een rode broek.

Groen

Een andere kleur waarmee je jezelf kunt onderscheiden is groen. Groen wordt vaak in verband gebracht met eerlijkheid, stabiliteit en betrouwbaarheid. Bovendien is deze kleur een geschikt alternatief voor grijs en donkerblauw. Zo kun je een donkerblauw colbert combineren met een groene broek. Op deze manier onderscheid je jezelf van anderen én heb je een outfit die eerlijkheid en betrouwbaarheid uitstraalt.

Bruin

Naast mannelijkheid staat bruin voor stabiliteit en degelijkheid. De kleur heeft daarnaast ook negatieve associaties, namelijk passiviteit en ouderdom. Ouderdom kan voor jonge ondernemers ook een gunstige associatie zijn. Als jonge ondernemer kun je bruine kleding namelijk gebruiken om serieuzer over te komen en meer gezag uitstralen.

Paars

Paars is een kleur die bij zakelijke gelegenheden weinig wordt toegepast. De kleur staat weliswaar voor creativiteit en inspiratie, maar paars wordt ook vaak gezien als impulsief en shockerend. Men ziet paars niet als professionele kleur, maar als modestatement.

Advies met betrekking tot kleurgebruik

  1. Beperk het aantal kleuren dat je in een outfit laat terugkomen. Gebruik (indien mogelijk) maximaal drie verschillende kleuren. Als er extra kleuren aan de outfit worden toegevoegd, kan je kleding een afleidende factor worden.
  2. Door middel van gekleurde stiksels en gekleurde binnenvoeringen (van colberts), kun je op een subtiele manier kleur aan je outfit toevoegen.
  3. Let op het kleurgebruik als je zaken doet in een internationale setting. De kleur wit wordt in Japan bijvoorbeeld met de dood geassocieerd.

Bekijk meer associaties met kleuren in dit overzicht van kleurassociaties!

Robin Hendriks

Robin Hendriks is kleding expert bij modespecialist Schulte Herenmode, waar hij sinds 2013 actief is. Sinds 2016 houdt Robin zich namens Schulte Herenmode bezig met het schrijven over zakelijke herenmode. De modespecialist is gespecialiseerd in zakelijke en vrijetijdskleding met een specialisatie in grote maten.

agenda

Data ophalen ...

Blog

Beginnen met je eigen Wordpress website in 6 stappen


Ontdek hoe je in 7 stappen effectiever gaat ondernemen


Lees meer

Nieuws

Bijeenkomst voor ondernemers over ondermijning

Op woensdag 28 november 2018 organiseert de gemeente Hoorn in samenwerking met de politie en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) een themabijeenkomst. De avond staat in het teken van de gevolgen van georganiseerde criminaliteit en ondermijning voor ondernemers.

Medemblikker ondernemers mogen langer hun winkels openen

De gemeenteraad van Medemblik heeft op donderdag 1 november ingestemd met het voorstel om het detailhandelsbeleid en de winkeltijdenverordening te vernieuwen. Met de nieuwe verordening mogen Medemblikker ondernemers hun winkels vaker en langer openen.

Lees meer