Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Zzp'ers in de reis- en evenementenbranche de klos: 'Ik wil er niet mee stoppen, maar ik moet'

24 mei 2020

Het nieuwe steunpakket voor ondernemers dat het kabinet deze week aankondigde, zal niet alle zelfstandigen zonder personeel redden. Veel zzp'ers in de reis- en evenementenbranche zullen moeten kiezen: omscholen of stoppen.

"Ik luid de noodklok voor zzp'ers in de reisbranche", zegt Carine Heijsteeg, reisadviseur in Almere. Hoewel het kabinet veel aandacht heeft voor grote touroperators en luchtvaartmaatschappij KLM, heeft zij het gevoel dat haar tak, adviseurs die bij de mensen thuis komen om een reis af te spreken en te plannen, vergeten wordt.

"We zijn met ruim duizend zelfstandige reisadviseurs en we zijn fulltime bezig klanten te woord te staan en reizen te annuleren of om te boeken. Het werk gaat door, maar sinds maart is er nul euro binnengekomen."

Pas commissie als reiziger onderweg is

Dat komt omdat ze pas commissie krijgt als de vakantieganger in het vliegtuig zit. "We hebben werk verzet voor het maken van de reservering, verzetten nu werk om de reservering te annuleren of om te boeken, en voor beide verdienen we helemaal niets."

Heijsteeg is ontzettend dankbaar voor de steun die ze de afgelopen drie maanden van de overheid heeft gekregen, maar heeft daar vanaf juni, door de partnerinkomenstoets, geen recht meer op.

Steun voor zelfstandigen

Dat komt omdat in de eerste steunregeling, de TOZO 1, het inkomen van een zzp'er die last had van de coronacrisis aangevuld werd tot het sociaal minimum: maximaal 1500 euro per maand. De regeling keek niet naar het inkomen van de partner.

In het tweede steunpakket telt het inkomen van de partner wel mee. Zzp'ers krijgen alleen nog steun als het gezamenlijke inkomen minder is dan 1650 euro bruto per maand. Naar schatting honderdduizenden zzp'ers die wel onder de eerste steunregeling vielen, krijgen nu geen geld meer.

Volgens FNV Zelfstandigen zijn er in Nederland 800.000 zzp'ers die minimaal 24 uur per week werken. 347.000 daarvan maakten gebruik van de TOZO 1-regeling.

Hoeveel zzp'ers gebruik zullen maken van de tweede TOZO-regeling is onduidelijk. Een deel is alweer aan het werk, denk aan kappers en schoonheidsspecialisten, en een deel zal uitvallen vanwege het te hoge inkomen van hun partner.

Gratis geld bestaat niet

Maarten Post van stichting ZZP Nederland is bang dat de partnerinkomenstoets de snelheid belemmert waarmee de steun van TOZO 2 wordt uitgekeerd.

Hij is het niet eens met zzp'ers die het oneerlijk vinden dat ze minder krijgen dan werknemers. "Als je zegt dat zelfstandigen recht hebben op een inkomen terwijl ze geen activiteiten hebben, dan ben je verkeerd bezig. Gratis geld bestaat niet. Een WW-premie wordt ook betaald door werkgever en werknemer."

Post wil aanstippen dat je als zelfstandige tot 10.000 euro bij de gemeente kan lenen voor de liquiditeit van je bedrijf.

Zzp'ers die gaan vakkenvullen

Ronald van den Hoff van de Werkvereniging, een organisatie die opkomt voor zzp'ers, vreest dat de maatregelen van het kabinet het verschil zullen vergroten tussen werkenden en zelfstandigen. "Zzp'ers krijgen veel minder dan mensen in loondienst, terwijl ze de ruggengraat van de economie zijn."

Van den Hoff denkt dat veel zzp'ers de komende tijd ander werk gaan aannemen en zo van de radar verdwijnen. "Ik hoor nu al mensen die zijn gaan vakkenvullen. Maar we hebben meer dan alleen vakkenvullers nodig om de economie overeind te houden."

Reisadviseur Heijsteeg gaat ook op zoek naar een bijbaan voor de komende maanden. "Ik wil er niet mee stoppen, want ik ben dol op dit werk. Maar mochten de kosten in de tienduizenden euro's lopen, dan moet ik wel."

Bron: RTL Nieuws

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Nieuws

Minder starters in eerste helft van het jaar, maar krachtig herstel in juni

Ruim 1600 bedrijven zijn in de eerste helft van dit jaar failliet verklaard. Dat zijn er 5% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers hebben betrekking op de periode waarin de coronacrisis vat kreeg op het Nederlandse bedrijfsleven. Het aantal bij KvK ingeschreven ondernemingen is nog wel iets gegroeid. Per saldo kwamen er sinds 1 januari van dit jaar 35.124 ondernemingen bij. Dit blijkt uit de KvK Bedrijvendynamiek die KvK vandaag publiceert.

Loket voor nieuwe noodsteun open, geen stormloop verwacht

Booking.com, HEMA en Randstad niet, Flora Holland en VDL twijfelen nog, maar KLM en reisorganisatie TUI zeker wel. Het nieuwe steunpakket (de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid NOW2) lijkt bedrijven meer te verdelen dan in de eerste ronde het geval was.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Start met het stappenplan van het Startersloket
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer