Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Zelfstandigenaftrek sneller afgebouwd door druk vanuit Brussel

04 november 2021

Met de plannen om te komen tot een betere sociale bescherming van zelfstandigen, het versterken van ondernemerschap en de aanpak van schijnconstructies heeft het demissionaire kabinet bijna niets gedaan. Nu verschuilt het kabinet zich achter informele druk vanuit Brussel om de zelfstandigenaftrek sneller af te bouwen.

Zzp'er de dupe van gebrek aan daadkracht kabinet

Terwijl de coronacrisis juist schreeuwt om versterking van de sociale positie van zelfstandigen wordt dit met de afbouw van de zelfstandigenaftrek zonder passend alternatief juist verzwakt.

Niet geluisterd

Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN): “Dat Nederland tot op heden geen eigen visie heeft ontwikkeld op de arbeidsmarktpositie van zelfstandigen, nekt ons nu. Het is beschamend dat dit kabinet zich verschuilt achter Europese regels op dit politiek gevoelige thema, terwijl we al lang zelf de problemen hadden kunnen oplossen. Het kabinet heeft de afgelopen vijf jaar niet serieus geluisterd naar breed gedragen plannen vanuit zelfstandigenorganisaties om te komen tot een versterking van de sociale positie van zelfstandigen.’

Ook lijkt het kabinet in wording nog onvoldoende bezig met de oplossingen die door de zelfstandigen worden aangedragen. Terwijl die juist op draagvlak kunnen rekenen. “Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd, is dat een financiële buffer tegen risico’s als vraaguitval of ziekte broodnodig is. Laat het kabinet de zelfstandigenaftrek omvormen tot een fiscale stimulans om sociale- en ondernemersrisico’s af te dekken”, aldus Cristel van de Ven.

Wopke mag bellen

VZN heeft vorige maand een visienota gestuurd naar de informateurs en onderhandelaars. Daarin staan concrete doelstellingen en oplossingsrichtingen voor een moderne arbeidsmarkt, met ruimte en zekerheid voor zelfstandigen. “Laat Wopke me maar bellen”, aldus van de Ven.

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

agenda

Data ophalen ...