Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Tweede Kamer: Ondernemer moeten zelf kunnen besluiten of ze vindbaar zijn in Handelsregister

28 maart 2022

Ondernemers die vanuit huis werken, moeten zelf kunnen beslissen of hun privé-adres zichtbaar is in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Het kabinet moet op zoek gaan naar een manier om dat mogelijk te maken. Dat blijkt uit een motie die de Tweede Kamer dinsdag heeft aangenomen.

De motie werd ingediend door Kamerleden van de PvdA en VVD, gesteund door de SP. Naast deze motie werden nog andere moties aangenomen, die ook betrekking hadden op het afschermen van de woonadressen van zelfstandigen. Zo wil D66 dat vestigingsadressen standaard worden afgeschermd als deze overeenkomen met het woonadres. Daarnaast zouden woonadressen van zzp’ers ook uit archieven moeten worden verwijderd.

Hoewel de woonadressen van zelfstandigen sinds begin dit jaar afgeschermd zijn in het Handelsregister, zijn de vestigingsadressen van hun ondernemingen nog wel op te vragen. Omdat deze bij zzp’ers, waaronder freelance (foto)journalisten, vaak hetzelfde zijn, zijn hun woonadressen nog steeds makkelijk vindbaar voor kwaadwillenden.

Minister Mickey Adriaanse van Economische Zaken gaf eerder dit jaar al aan dat de KvK coulanter is geworden wat betreft het afschermen van privégegevens van personen die zich bedreigd voelen. Daarnaast wordt onderzocht of wetgeving aangepast moet worden, om ook de woonadressen van zzp’ers af te schermen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is daarnaast vorige maand een internetconsultatie gestart over het op verzoek afschermen van bezoekadressen van een onderneming of handelspersoon in het Handelsregister. Deze is nog in te vullen tot 21 maart.

Bron: ikwordzzper.nl

agenda

Data ophalen ...