Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Strop dreigt voor pas gestarte zzp’er

26 maart 2020

Zzp’ers die door de coronacrisis geen inkomsten meer hebben, kunnen een uitkering krijgen van maximaal €1500 per maand zonder vermogens- en partnerinkomenstoets. Dit geldt mogelijk niet voor ondernemers die op of na 01-01-2020 zijn gestart. „Heel zuur”, vindt fotografe Dominique Raadman uit Doetinchem. „Als ik mijn bedrijf een dag eerder had ingeschreven, had ik wel hulp gekregen.”

Na jaren als hobbyfotograaf te hebben gewerkt, hakte Raadman eind 2019 de knoop door. Ze kocht twee dure camera’s, lenzen, lampen en liet een professionele website maken. In totaal een investering van circa €7500. Op 1 januari 2020 schreef zij zich in bij de Kamer van Koophandel. „De eerste twee maanden draaide ik voor een starter redelijk goed; er kwam maandelijks €2500 binnen”, vertelt de fotografe die zich vooral richt op baby- en bruidsfotografie. „Voor april, mei en juni stond mijn agenda ook al aardig vol. Maar vrijwel alles is inmiddels geannuleerd.”

Bijstand

Raadman heeft bij diverse instanties aangeklopt, maar kan nergens terecht. „Ik lig er al dagen wakker van. Mensen wijzen naar de reguliere bijstandsregeling, maar daar kan ik niet op terugvallen omdat mijn partner een baan heeft.” Het gezin telt vier kinderen en het inkomen van haar echtgenoot is €200 te hoog om aanspraak te kunnen maken op de reguliere BBZ. „Zijn inkomen is niet genoeg voor een gezin van zes, maar ik zit ook niet te wachten op reguliere bijstand. Mijn bedrijf is levensvatbaar. Ik heb opdrachten tot zeker eind oktober.”

Het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) heeft het probleem aangekaart bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. „Ondernemers die dit jaar met goede vooruitzichten een bedrijf zijn begonnen en in geldnood zitten, moeten geholpen worden”, meent PZO-directeur Margreet Drijvers. De precieze uitwerking van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) wordt een dezer dagen gepresenteerd, maar het lijkt erop dat het ministerie vasthoudt aan de datum van voor 01-01-2020.

Drijvers benadrukt dat de regeling bedoeld is voor zzp’ers die het zonder steun niet kunnen bolwerken. „Het is niet de bedoeling dat je je hand ophoudt als je als zzp’er een dure auto, veel geld uit beleggingen of een partner hebt met voldoende inkomsten. We moeten er voor zorgen dat de regeling beschikbaar komt voor mensen die het echt nodig hebben. Die zonder deze steunmaatregel hun hypotheek niet kunnen betalen en geen brood kunnen kopen.”

Buffer

Voor Martijn Pennekamp van Startersplatform Ikwordzzper.nl maakt de coronacrisis duidelijk dat er iets moet veranderen bij zzp’ers. „De snelheid waarmee ze in de problemen komen, laat zien dat veel ondernemers niet over een buffer beschikken. Als startersadviseur raad ik ondernemers altijd aan een buffer voor zeker drie maanden aan te houden. Voor velen is immers het afsluiten van een AOV ook te duur, dus wat als je ziek wordt?”

Raadman zegt haar buffer juist in haar bedrijf te hebben gestoken: „Ik heb veel geld geïnvesteerd, had voldoende opdrachten, maar nu sta ik met lege handen. Ik begrijp dat je als zzp’er risico’s neemt, maar ik vind niet dat je verschil kunt maken tussen iemand die in december 2019 is begonnen of iemand die op 1 januari 2020 is begonnen.”

Joeri Goede van Stichting Startersloket is het daarmee eens. „De inschrijvingsdatum van een bedrijf is arbitrair. Ondernemers zijn vaak al maanden met de voorbereidingen bezig voor ze de stap naar de Kamer van Koophandel maken.”

Bron: De Financiële Telegraaf 

Vragen?

Heb je specifieke vragen omtrent de mogelijkheden bij de gemeente m.b.t. de tijdelijke ondersteuning? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws. 

Contactformulier

Blog

Hoe kom je aan je 1e klanten?


Bespaar niet op een boekhoudprogramma en zakelijke rekening


Lees meer

Nieuws

CBS: groot risico op armoede voor zzp'ers in handel, vervoer en horeca

Zzp'ers die werken in de handel, vervoer of horeca liepen in 2018 al een groot risico op een inkomen onder de armoedegrens. "De coronaklap valt in de hoek waar mensen zitten die het toch al moeilijk hebben", zegt Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Record: acht op de tien mkb'ers wil bedrijf verkopen door coronacrisis

Je eigen bedrijf verkopen: 8 op de 10 Nederlandse ondernemers in het mkb zou dit doen als ze er een goede prijs voor kregen. Het aantal geïnteresseerden in verkoop is fors gestegen door de coronacrisis. De verkoopbereidheid was in Nederland nog nooit zo groot.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Start met het stappenplan van het Startersloket
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer