Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Strop dreigt voor pas gestarte zzp’er

26 maart 2020

Zzp’ers die door de coronacrisis geen inkomsten meer hebben, kunnen een uitkering krijgen van maximaal €1500 per maand zonder vermogens- en partnerinkomenstoets. Dit geldt mogelijk niet voor ondernemers die op of na 01-01-2020 zijn gestart. „Heel zuur”, vindt fotografe Dominique Raadman uit Doetinchem. „Als ik mijn bedrijf een dag eerder had ingeschreven, had ik wel hulp gekregen.”

Na jaren als hobbyfotograaf te hebben gewerkt, hakte Raadman eind 2019 de knoop door. Ze kocht twee dure camera’s, lenzen, lampen en liet een professionele website maken. In totaal een investering van circa €7500. Op 1 januari 2020 schreef zij zich in bij de Kamer van Koophandel. „De eerste twee maanden draaide ik voor een starter redelijk goed; er kwam maandelijks €2500 binnen”, vertelt de fotografe die zich vooral richt op baby- en bruidsfotografie. „Voor april, mei en juni stond mijn agenda ook al aardig vol. Maar vrijwel alles is inmiddels geannuleerd.”

Bijstand

Raadman heeft bij diverse instanties aangeklopt, maar kan nergens terecht. „Ik lig er al dagen wakker van. Mensen wijzen naar de reguliere bijstandsregeling, maar daar kan ik niet op terugvallen omdat mijn partner een baan heeft.” Het gezin telt vier kinderen en het inkomen van haar echtgenoot is €200 te hoog om aanspraak te kunnen maken op de reguliere BBZ. „Zijn inkomen is niet genoeg voor een gezin van zes, maar ik zit ook niet te wachten op reguliere bijstand. Mijn bedrijf is levensvatbaar. Ik heb opdrachten tot zeker eind oktober.”

Het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) heeft het probleem aangekaart bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. „Ondernemers die dit jaar met goede vooruitzichten een bedrijf zijn begonnen en in geldnood zitten, moeten geholpen worden”, meent PZO-directeur Margreet Drijvers. De precieze uitwerking van de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) wordt een dezer dagen gepresenteerd, maar het lijkt erop dat het ministerie vasthoudt aan de datum van voor 01-01-2020.

Drijvers benadrukt dat de regeling bedoeld is voor zzp’ers die het zonder steun niet kunnen bolwerken. „Het is niet de bedoeling dat je je hand ophoudt als je als zzp’er een dure auto, veel geld uit beleggingen of een partner hebt met voldoende inkomsten. We moeten er voor zorgen dat de regeling beschikbaar komt voor mensen die het echt nodig hebben. Die zonder deze steunmaatregel hun hypotheek niet kunnen betalen en geen brood kunnen kopen.”

Buffer

Voor Martijn Pennekamp van Startersplatform Ikwordzzper.nl maakt de coronacrisis duidelijk dat er iets moet veranderen bij zzp’ers. „De snelheid waarmee ze in de problemen komen, laat zien dat veel ondernemers niet over een buffer beschikken. Als startersadviseur raad ik ondernemers altijd aan een buffer voor zeker drie maanden aan te houden. Voor velen is immers het afsluiten van een AOV ook te duur, dus wat als je ziek wordt?”

Raadman zegt haar buffer juist in haar bedrijf te hebben gestoken: „Ik heb veel geld geïnvesteerd, had voldoende opdrachten, maar nu sta ik met lege handen. Ik begrijp dat je als zzp’er risico’s neemt, maar ik vind niet dat je verschil kunt maken tussen iemand die in december 2019 is begonnen of iemand die op 1 januari 2020 is begonnen.”

Joeri Goede van Stichting Startersloket is het daarmee eens. „De inschrijvingsdatum van een bedrijf is arbitrair. Ondernemers zijn vaak al maanden met de voorbereidingen bezig voor ze de stap naar de Kamer van Koophandel maken.”

Bron: De Financiële Telegraaf 

Vragen?

Heb je specifieke vragen omtrent de mogelijkheden bij de gemeente m.b.t. de tijdelijke ondersteuning? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws. 

ContactformulierBlog

Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Lees meer

Nieuws

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2021

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Heropening samenleving zorgt voor fors meer cateringbedrijven

Er waren in mei 61 procent meer startende bedrijven in de horeca dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) woensdag. Volgens hoogleraar Erik Stam heeft dat alles te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer