Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Opnieuw minder NOW-steun: 74.000 aanvragen toegekend in vierde ronde

15 april 2021

Uitkeringsinstantie UWV heeft ruim 74.000 aanvragen van werkgevers toegekend in de vierde ronde van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Daarmee is de noodzaak onder ondernemers voor loonsubsidie opnieuw afgenomen.

Dat meldt de uitkeringsorganisatie op haar website. Inmiddels is 2,1 miljard euro overgemaakt aan die werkgevers. In totaal verwacht het UWV zo'n 3,2 miljard euro aan voorschotten over te maken voor de vierde periode NOW.

Het UWV ontving afgelopen maanden 77.496 aanvragen. Daarvan werden er 3444 afgewezen omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden. Om in aanmerking te komen, moesten ondernemers kunnen aantonen dat ze minstens 20 procent omzetverlies hebben geleden in een periode van drie maanden.

Horeca en retail

De vierde NOW-regeling heeft betrekking op het eerste kwartaal van 2021. De werkgevers van wie de aanvraag wel is goedgekeurd, hebben samen 1,3 miljoen mensen in dienst. Bijna de helft van het aantal goedgekeurde aanvragen komt van horecabedrijven, cateraars en detailhandel.

Binnen NOW 4 konden ondernemers tot maximaal 85 procent van de loonsom vergoed krijgen, als al hun inkomsten zijn weggevallen. Dat is meer dan de maximale vergoeding van 80 procent die eerder werd geboden.

Net als bij de eerdere rondes neemt de animo voor loonsteun gestaag af. In de eerste NOW-ronde werden 139.500 aanvragen toegekend en keerde het UWV 7,9 miljard uit. Bij NOW 2 ging het om ruim 63.500 toekenningen en 4,3 miljard euro. De derde periode NOW was goed voor 77.000 toekenningen en 2,8 miljard euro.

NOW 5 in de maak

Het UWV bereidt zich nu voor op de vijfde NOW-regeling, waarvan de voorwaarden gelijk zijn aan NOW4. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden kunnen een tegemoetkoming aanvragen voor de loonkosten in de maanden april, mei en juni.

Het NOW 5-loket gaat zowel eerder open (6 mei) als later dicht (30 juni) dan eerder gepland. "Daarmee helpen we enerzijds werkgevers die snel een tegemoetkoming nodig hebben", zegt UWV-bestuurder Janet Helder. "En anderzijds werkgevers die langer willen nadenken of ze een aanvraag willen indienen."

Bron: RTL Nieuws

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

agenda

Data ophalen ...