Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Meer compensatie voor vaste lasten in nieuwe steunronde

19 mei 2020

In het nieuwe steunpakket voor de economie is de verwachting dat het kabinet vanavond komt met een flink hogere compensatie voor vaste lasten van bedrijven. De laatste knopen worden momenteel doorgehakt, het kabinet wil het pakket morgen presenteren.

In het huidige steunpakket kunnen sommige bedrijven een middels de TOGS-regeling een bedrag van 4000 euro krijgen voor hun vaste lasten, dat gaat vanaf juni volgens Haagse bronnen omhoog naar tienduizenden euro’s. Het nieuwe noodpakket gaat waarschijnlijk voor drie maanden gelden – juni, juli en augustus – maar daarover moet de definitieve beslissing volgens ingewijden nog vallen.

De hogere compensatie voor vaste lasten was een grote wens van werkgevers en de Tweede Kamer. Die wezen erop dat alleen loonsteun voor bedrijven die helemaal stil zijn gevallen door de coronacrisis niet genoeg was. Het kabinet geeft daar nu gehoor aan. Hoeveel geld bedrijven kunnen krijgen, hangt af van hun hoe groot ze zijn en hoeveel omzet ze door de crisis hebben verloren. Er komt wel een maximum aan de compensatie, in de wandelgangen klinkt een bedrag van 20.000 euro.

NOW-regeling verlengd

De NOW-regeling, waarmee bedrijven loonsteun kunnen krijgen, wordt ook verlengd. Daarbij vervalt wel de ontslagboete, er wordt nog gekeken naar een rol voor de vakbonden bij ontslagprocedures.

Om de horecabranche tegemoet te komen, mogen bedrijven de maand maart in plaats van januari opvoeren als referentiekader bij de loonsteun. Dat pakt voor de horeca een stuk gunstiger uit.

Ook de bijstand voor zelfstandigen wordt voortgezet. Daar komt dit keer wel een toets bij op het partnerinkomen. In het eerste pakket konden zelfstandigen ook bijstand krijgen als hun partner in loondienst nog wel gewoon inkomen had. Mensen met een partner kregen door de grofmazige regeling zelfs meer bijstand, 1500 euro per maand, dan een alleenstaande die 1050 euro mocht bijschrijven.

Daarnaast kijkt het kabinet nog naar een paar andere wijzigingen in het nieuwe pakket. Er wordt in de wandelgangen gesproken over een potje van 50 miljoen euro om mensen die hun baan verliezen om te scholen. Ook kijkt minister Koolmees (Sociale Zaken) naar de opslag bij de loonsteun die bedrijven krijgen voor onder meer vakantiegeld en werkgeverspremies. Die gaat mogelijk van 30 naar 40 procent.

’Niet tot in lengte der tijden’

Minister Wiebes (Economische Zaken) wilde maandag in een debat met de Tweede Kamer nog niets kwijt over de details van het nieuwe noodpakket. Hij liet wel duidelijk blijken dat de nieuwe hulp opnieuw niet alle ondernemers gaat helpen. „Alles voor iedereen vergoeden gaat niet”, zegt de liberale bewindsman. „Het kan ook niet tot in de lengte der tijden. Dan komen we op een bedrag waar we de belastingbetaler niet mee willen confronteren.”

Volgens Wiebes is het opnieuw mogelijk dat er bedrijven buiten de boot vallen. Het verlengen van het huidige steunpakket op dezelfde manier was in ieder geval geen optie. „Niet iedereen zal worden gered”, erkent de minister. „Ondernemers moeten ook gestimuleerd worden om zich aan te passen aan de situatie. Daar moeten ze de ruimte voor krijgen. Sommige bedrijven kregen te weinig steun, voor anderen was het te veel.”

Bron: Telegraaf.nl

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws. 

 

Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer