Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Koolmees: 60 procent bedrijven moet NOW-steun terugbetalen

07 december 2020

Ongeveer 60 procent van de bedrijven die aan het begin van de coronacrisis geld heeft gekregen van de overheid als tegemoetkoming in de loonkosten moet deze steun deels terugbetalen. Ze hebben te veel omzet gedraaid of de loonsom is gedaald doordat er minder flexkrachten zijn ingezet, waardoor ze geen recht hebben op de (volledige) hulp.

Dat schrijft minister Koolmees in een brief over de eerste versie van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW I) aan de Tweede Kamer. 

140.000 bedrijven, goed voor 2,6 miljoen werknemers, deden een beroep op de NOW I. Dat zou betekenen dat 84.000 bedrijven terug moeten betalen. 

Schatting

Het gaat bij de 60 procent om een schatting, het UWV heeft bij slechts 20.000 van de aanvragen de definitieve subsidie al vastgesteld.

"Hoe representatief deze groep is voor de totale populatie, is op dit moment niet goed te zeggen. Het gaat om kleinere werkgevers die geen derdenverklaring of accountantsverklaring hoeven te overleggen. Werkgevers die dit wel moeten doen, zullen waarschijnlijk na vaststelling van de jaarrekening hun aanvraag indienen", zegt Koolmees.

Voorbereid

"Sommige werkgevers hebben zien aankomen dat een deel van de NOW-subsidie moet worden terugbetaald en hebben zich daarop voorbereid. Voor andere werkgevers zal de terugbetaling rauw op hun dak vallen, zeker nu de tijden economisch nog steeds zwaar zijn", schrijft Koolmees.

Coulance

Het ministerie komt daarom met een coulanceregeling. In overleg met het UWV krijgen de bedrijven een jaar de tijd om het geld terug te betalen.

De NOW I gaat over de maanden maart, april en mei. Voor de maanden juni, juli, augustus en september moesten bedrijven opnieuw een verzoek indienen voor hulp (NOW II). Dat deden ruim 63.000 bedrijven. 

Vanaf 1 oktober is er een nieuw steunpakket (NOW III), maar de eisen daarvoor zijn strenger.

Bron: RTL Nieuws

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer