Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Kabinet versoepelt steunregelingen TOGS en BMKB nog wat meer

28 april 2020

Het kabinet breidt het coronasteunpakket nog een beetje verder uit, waardoor meer ondernemers gebruik kunnen maken van noodsteun vanuit de overheid. De eisen van belangrijke regelingen als de TOGS en de BMKB worden versoepeld.

De TOGS is de regeling waarbij ondernemers 4000 euro kunnen krijgen, als hun omzet geraakt is door de coronacrisis.

Handelsregister

De Tegemoedkoming Ondernemers Getroffen Sectoren Covid19, zoals de regeling voluit heet, gaat ook gelden voor ondernemers die nu nog een 'verkeerde' inschrijving hebben in het Handelsregister. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

Bovendien komt het kabinet nog met sectorspecifieke steunmaatregelen, zegt staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken.

"Het kabinet werkt op dit moment aan aanvullende steunplannen bovenop het huidige noodpakket en de aankondigingen van vandaag", aldus Keijzer. Later deze week overlegt zij met onder andere de horeca maar ook kleinere sectoren zoals de kermisbranche. 

TOGS

Het Handelsregister wordt beheerd door de Kamer van Koophandel. Je hebt daar een zogeheten geregistreerde hoofdactiviteit en kunt ook geregistreerde nevenactiviteiten hebben. Neem bijvoorbeeld een strandtent, waar ook een surfschool huist en nog een winkeltje te vinden is met badkleding en zonnebrand.

Nu wordt de gift van 4000 euro getoetst aan de hand van je hoofdactiviteit. Ondernemers bij wie juist de omzet van een nevenactiviteit geraakt is, visten dus achter het net. Dat wordt nu rechtgetrokken.

Tegen het licht

Want die nevenactiviteit is in de loop der jaren misschien wel veel belangrijker geworden voor de getroffen ondernemer, blijkt na een analyse van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). En voor het coronatijdperk waren er nu eenmaal nauwelijks situaties denkbaar die ondernemers dwongen hun inschrijving in het Handelsregister nog eens tegen het licht te houden.

Ook de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB) wordt versoepeld. Hierbij staat de overheid garant voor leningen die een mkb'er moet afsluiten om overeind te blijven. Er is meer geld beschikbaar en bedrijven kunnen langer doen over het terugbetalen.

Bron: RTL Z

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Blog

5 tips om als ondernemer jouw creativiteit aan te wakkeren


3 zaken die je kunt doen om financieel gezond te ondernemen


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
Aanvullende regelingen voor de Horeca, Detailhandel en Evenementenbranche
Start met het stappenplan van het Startersloket
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer