Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Kabinet blijft bedrijven steunen: 13 miljard extra, ontslagboete geschrapt

20 mei 2020

Bedrijven die in de problemen zijn gekomenen vanwege de coronacrisis kunnen ook de komende drie maanden nog bij de overheid aankloppen voor geld. Het huidige pakket maatregelen wordt zelfs uitgebreid, goed voor zo'n 13 miljard euro.

Dat maakte premier Rutte zojuist al bekend, na afloop van de wekelijkse ministerraad. "De impact van de coronacrisis is echt enorm, we willen ondernemers zo goed mogelijk steunen", zei hij. Dat gaat 13 miljard euro extra kosten, voegde Rutte toe. De beslissingen om het noodpakket te verlengen zijn terug te lezen op de website van de Rijksoverheid

Tegemoetkoming omhoog

Bedrijven die minder omzet draaien, kunnen een tegemoetkoming aanvragen om hun vaste lasten te betalen. Dat kon al, via de zogenaamde TOGS-regeling. Het bedrag wordt alleen verhoogd, van eenmalig 4000 euro naar maximaal 20.000 verspreid over de maanden juni, juli en augustus. Voorwaarde voor het geld is dat ondernemers minimaal 30 procent minder omzet halen dan normaal. 

Het gaat om bedrijven in zwaar getroffen sectoren zoals de horeca, recreatie en evenementen, legt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) uit op een extra persconferentie na die van Rutte. 

Loonsubsidie blijft

De belangrijkste maatregel van de overheid wordt ook verlengd. Het gaat om de NOW-regeling, wat staat voor Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid en waar inmiddels al 114.000 bedrijven gebruik van maken, voor een bedrag van 4,1 miljard euro, meldde uitkeringsinstantie UWV afgelopen vrijdag. 

Bedrijven waarbij de omzet is gedaald, kunnen tot maximaal 90 procent van hun loonkosten gecompenseerd krijgen door de overheid. Dat blijft ook de komende drie maanden zo.

Ontslagboete geschrapt

Er verandert wel iets heel belangrijks: de boete die bedrijven kregen als ze ondanks de steun toch werknemers ontslaan, wordt geschrapt. Nu moesten bedrijven de subsidie terugbetalen en de helft van het bedrag als boete daarbovenop. Dat verandert vanaf juni, dan hoeft alleen de subsidie nog maar terugbetaald te worden

Dat is om 'het aanpassingsvermogen van de economie' meer ruimte te geven, legt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) uit. De boete weerhield sommige bedrijven ervan om steun te vragen, waardoor ze failliet zouden gaan en er ook banen verloren zouden gaan. 

Aan de andere kant worden er ook nieuwe voorwaarden aan de steun gesteld: bedrijven die aanspraak maken op de regeling mogen geen bonussen betalen of dividend uitkeren. 

Bijstand zelfstandigen blijft

Ook voor zzp'ers blijft de steun van kracht. Zij hadden recht op een uitkering op bijstandsniveau van maximaal 1500 euro per maand, via de zogeheten Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO).

Het enige dat verandert is dat er vanaf juni gekeken gaat worden naar het inkomen van een eventuele partner. Wie samenwoont met iemand die nog wel een inkomen heeft, krijgt een lagere uitkering. 

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Vragen?

Heb je specifieke vragen als ondernemer m.b.t. de coronaregelingen? Vul dan onderstaand contactformulier in en wij voorzien jou van de juiste informatie.

ContactformulierBlog

Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Lees meer

Nieuws

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2021

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Heropening samenleving zorgt voor fors meer cateringbedrijven

Er waren in mei 61 procent meer startende bedrijven in de horeca dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) woensdag. Volgens hoogleraar Erik Stam heeft dat alles te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer