Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Kabinet besluit: Toch financiele hulp voor ondernemers die na januari zijn begonnen

28 maart 2020

Ondernemers die vanaf 1 januari 2020 zijn begonnen komen toch in aanmerking voor financiële ondersteuning in het kader van de tijdelijke noodregeling voor zelfstandige ondernemers (Tozo). Als regel geldt dat een zelfstandige moet zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel voordat deze regeling is aangekondigd, dus voor 17 maart 2020 18.45 uur. Dat blijkt uit de definitieve tekst van de noodregeling die zojuist is gepubliceerd.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Divosa (vereniging voor gemeentelijke directeuren in het sociaal domein) een ondersteunend pakket voorbereid dat gemeenten in staat stelt zelfstandige ondernemers in nood snel te ondersteunen.

Vanuit de Tozo kunnen zelfstandigen een beroep doen op twee voorzieningen: inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal. De regeling, die speciaal gemaakt is voor de coronacrisis, lijkt op de bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Zo zijn de bedragen die worden toegekend gebaseerd op het sociaal minimum, het bedrag dat mensen nodig hebben om te voorzien in hun levensonderhoud.

Hulp als inkomen onder het sociaal minimum zakt

Een zelfstandige komt in aanmerking voor Tozo als zijn inkomen als gevolg van de coronacrisis de komende drie maanden minder zal zijn dan het sociaal minimum. Het inkomen wordt dan maximaal drie maanden aangevuld, voor samenwonenden tot €1.500 euro netto en voor alleenstaanden tot €1.050 euro netto. Het betreft een gift en hoeft dus niet te worden terugbetaald.

De regeling geldt vooralsnog tot 1 juni. Zelfstandig ondernemers die als gevolg van de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal €10.157 euro met een rente van 2%. Deze is binnen vier weken beschikbaar. De maximale looptijd van de lening is drie jaar. Tot januari 2021 hoeft niet te worden afgelost.

Tozo ook voor startende ondernemers

De regeling geldt voor zelfstandig ondernemers en zzp’ers die in Nederland wonen en werken. Daarnaast moeten aanvragers voldoen aan het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek. Dat houdt in dat je het afgelopen jaar minimaal 1.225 uur per jaar als zelfstandige hebt gewerkt. Werk je korter dan een jaar als zelfstandige, dan geldt het urencriterium voor het aantal maanden dat is gewerkt.

Een andere voorwaarde die aanvankelijk werd gesteld, was dat ondernemers hun onderneming vóór 1 januari 2020 moesten hebben gestart. Vanuit verschillende belangenorganisaties, waaronder De Werkvereniging, kwam de afgelopen dagen veel kritiek op deze bepaling. Martijn Pennekamp, oprichter van ikwordzzper.nl, begon naar aanleiding van een schrijnend geval van fotografe Dominique Raadman een petitie, die werd opgepikt door De Telegraaf

Peildatum is nu 17 maart

Onder druk van de protesten heeft de regering deze voorwaarde nu laten vallen. In het besluit dat zojuist is bekend gemaakt, staat dat een zelfstandige moet zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel voordat deze regeling is aangekondigd, dus voor 17 maart 2020 18.45 uur. Dit betekent dat enkele honderden zzp’ers die aanvankelijk achter het net dreigden te vissen, zich toch kunnen melden bij hun gemeente voor noodhulp.

Het kabinet doet een dringend beroep op zelfstandig ondernemers om alleen gebruik te maken van de regeling als dat echt nodig is. “Zo voorkomen we misbruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering. Achteraf zal worden gecontroleerd. Gemeenten zijn verplicht om bij fraude de toegekende bijstand terug te vorderen en een boete op te leggen.”

Vragen?

Heb je specifieke vragen omtrent de mogelijkheden bij de gemeente m.b.t. de tijdelijke ondersteuning? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws. 

ContactformulierBlog

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal


Hoe kom je aan je 1e klanten?


Lees meer

Nieuws

Opnieuw minder NOW-steun: 74.000 aanvragen toegekend in vierde ronde

Uitkeringsinstantie UWV heeft ruim 74.000 aanvragen van werkgevers toegekend in de vierde ronde van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Daarmee is de noodzaak onder ondernemers voor loonsubsidie opnieuw afgenomen.

Koolmees: gemeenten moeten ruimhartiger omgaan met TONK-regeling

Minister Koolmees wil dat gemeenten ruimhartiger omgaan met de TONK-regeling., Zondag meldde de NOS dat veel minder van die regeling wordt gebruikgemaakt dan verwacht. De TONK is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld hun woonlasten niet kunnen betalen. De regeling wordt uitgevoerd door de gemeenten.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
Aanvullende regelingen voor de Horeca, Detailhandel en Evenementenbranche
Start met het stappenplan van het Startersloket
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer