Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Grote stijging van zelfstandigen die hun bedrijf opheffen

18 maart 2021

Terwijl het aantal faillissementen als gevolg van de coronacrisis tot nu toe enorm meevalt, is er wel iets anders aan de hand: het aantal bedrijfsbeëindigingen stijgt namelijk sterk. In 2020 trokken 140.000 ondernemers vrijwillig de stekker uit hun bedrijf, een stijging met 20% in vergelijking met de 115.000 in 2019. 

Veruit het grootste deel van de vrijwillige beëindigingen betrof zelfstandigen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Vooral in de hoek van de ‘specialistische zakelijke dienstverlening’ legden velen het bijltje erbij neer. Onder die parapluterm valt een breed spectrum van activiteiten, van advies-, reclame en marktonderzoekbureaus tot architecten, ingenieurs en beveiligers. Het gaat in overgrote meerderheid om kleine bedrijven. Zo was 89% van de gestopte ondernemers een zelfstandige. Nog eens 10% had minder dan 10 mensen op de loonlijst staan.

Dat er relatief veel zzp’ers stopten, kan volgens het CBS betekenen dat de noodsteun van de overheid minder goed aankomt bij deze groep. Het CBS heeft hier verder geen studie naar gedaan, maar de partnertoets voor het aanvragen van een Tozo-uitkering kan een verklaring zijn voor het relatief hoge aantal zzp’ers dat er de brui aan geeft. Ook is het voor zelfstandigen betrekkelijk eenvoudig om te stoppen, omdat zij vaak geen verplichtingen hebben zoals een bedrijfspand of personeel.

Ondanks het grote aantal stoppers, neemt het aantal zzp’ers in ons land overigens niet af. Gelijktijdig met de groei van het aantal bedrijfsbeëindigingen, was er vorig jaar namelijk een record aantal mensen dat met een bedrijf begon. “Bij die nieuwe bedrijven moet je vooral denken aan nieuwe webwinkels, maar ook aan bureaus die online studiebegeleiding aanbieden”, legt een woordvoerder van het CBS uit.

Bron: Trouw

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

agenda

Data ophalen ...