Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Gemeenten niet consequent met toekennen Tozo aan studenten

12 februari 2021

Of je als student-ondernemer het afgelopen jaar in aanmerking kwam voor een Tozo-uitkering én of je hem ook daadwerkelijk mag houden, hangt maar net af van waar je woont. Gemeenten interpreteren de regels niet allemaal hetzelfde. RTL Z maakte een rondgang langs zo'n 15 grote gemeenten en universiteitssteden om te vragen hoe de gemeente in kwestie is omgegaan met Tozo-aanvragen van studerende ondernemers.

Studenten  kunnen aanspraak maken op studiefinanciering en daarom zijn zij in principe uitgesloten van de Tozo. Maar omdat er haast was bij het toekennen van de steun, hebben zij die in veel gevallen toch gekregen. Officieel moeten gemeenten terugvorderen, maar dat gebeurt niet altijd. In Delft bijvoorbeeld mogen student-ondernemers hun Tozo houden, terwijl ze in Nijmegen wel degelijk overgaan tot terugvordering.

Navraag bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) leert dat Delft de juiste koers  lijn volgt. Gemeenten die in 2020 Tozo-uitkeringen hebben uitbetaald aan student-ondernemers mogen dat zo laten. Als een student-ondernemer heeft verzwegen studiefinanciering te ontvangen terwijl daar in het aanvraagformulier van de gemeente expliciet wel naar werd gevraagd, is terugvordering wel op zijn plaats, laat de VNG weten.

Bron: RTL Nieuws

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

agenda

Data ophalen ...