Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Deze zes belastingmaatregelen moeten ondernemers door de coronacrisis helpen

25 april 2020

Het kabinet komt met zes belastingmaatregelen die de druk op ondernemers iets moeten verlichten in de coronacrisis. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt.

1. Verliezen 2020 wegstrepen tegen winst 2019

Veel ondernemers maken momenteel forse verliezen, terwijl 2019 juist een heel winstgevend jaar was. Dat betekent dat ze over 2019 veel belasting moeten betalen, en over 2020 weinig.

Om bedrijven tegemoet te komen, mogen zij het verlies van 2020 wegstrepen tegen de winst 2019. De winst in 2019 zal daardoor lager uitvallen, waardoor de ondernemer in kwestie geld terugkrijgt van de belasting. Gemiddeld genomen gaat dat om 25.000 euro.

Deze regeling bestond al, alleen het probleem is dat ondernemers dit pas kunnen regelen bij de aangifte van de vennootschapsbelasting in 2020, oftewel: niet eerder dan 2021.

Het kabinet maakt het nu mogelijk om het verwachte verlies over 2020 al te verrekenen bij de aangifte van de vennootschapsbelasting in 2019. Zo krijgen ondernemers een jaar eerder hun geld terug, als ze daar recht op hebben. Naar verwachting hebben circa 125.000 bedrijven profijt van deze maatregel.

2. Urencriterium zzp'ers van de baan

Zelfstandigen zonder personeel moeten minimaal 24 uur per week in hun onderneming werken als zij aan het einde van het jaar in aanmerking willen komen voor de zelfstandigenaftrek. Die aftrek levert zzp'ers gemiddeld 1800 euro aan belastingvoordeel op.

Als het aan staatssecretaris Vijlbrief ligt, gaat de Belastingdienst ervan uit dat alle zzp'ers tussen 1 maart 2020 en 31 mei 2020 minimaal 24 uur per week in hun onderneming hebben gewerkt, ook als ze dat niet hebben gedaan.

Volgens Vijlbrief zou het 'heel onrechtvaardig' zijn als zzp'ers door de coronacrisis hun zelfstandigenaftrek verliezen.

Met de zogenoemde werkkostenregeling kunnen werkgevers belastingvrij vergoedingen geven aan werknemers. Dat kan een relatiegeschenk zijn, of een bedrijfsuitje. Maar ook bijvoorbeeld reiskosten, telefoons of computers.

Aan de regeling zat een maximumbedrag vast. Dat was altijd maximaal 1,7 procent voor de eerste 400.000 euro van de loonsom per werkgever. Dat verhoogt het kabinet nu eenmalig tot 3 procent.

Volgens Biesheuvel kunnen de bedrijven van Nederland bij elkaar opgeteld 200 miljoen euro vrijspelen met deze belastingvrijstelling.

4. Minder loon voor directeur-grootaandeelhouder

Een directeur-grootaandeelhouder (dga) moet zichzelf elk jaar minimaal 46.000 euro aan loon uitkeren. De Belastingdienst beschouwt dit als 'gebruikelijk loon'.

Tijdens de coronacrisis houden veel ondernemers dat bedrag liever in hun eigen bedrijf. In zwaar getroffen sectoren als de horeca moeten veel van hen immers elk dubbeltje omdraaien.

Het kabinet komt daarom met een regeling dat bedrijven die omzetverlies hebben als gevolg van de coronacrisis, het salaris van de dga met eenzelfde percentage mogen verlagen.

Het kabinet wilde vanaf 2022 de 'Wet excessief lenen bij eigen vennootschap' laten ingaan. Met deze wet, ook wel de dga-taks genoemd, wil het een einde maken aan de praktijk dat ondernemers miljarden lenen van hun eigen bedrijf om zo de belasting op winstuitkeringen te ontlopen.

Vanaf 2022 zouden ondernemers 26,9 procent belasting moeten gaan betalen, zodra ze meer dan 500.000 euro van hun eigen bv lenen. Werkgeversorganisaties waren vanaf het begin kritisch op deze maatregel, omdat hij geen onderscheid zou maken tussen ondernemers die rechtmatig lenen en degenen die misbruik maken van de situatie.

Het kabinet stelt de wet nu uit tot 1 januari 2023.

6. Versoepeling hypotheekaflossing

Banken kondigden afgelopen maand al aan dat ondernemers, maar ook gewone consumenten, de komende maanden geen krediet of hypotheek hoeven af te betalen, als ze dat even niet kunnen. Ze willen een betaalpauze aanbieden van maximaal zes maanden.

Volgens de regels voor hypotheekverstrekkers zouden ondernemers die in 2020 een betaalpauze aanvragen, dat bedrag in 2021 alsnog moeten aflossen. Die verplichting vervalt nu. Na een betaalpauze hebben ondernemers en particulieren tot het einde van de looptijd van hun hypotheek de tijd om het bedrag alsnog af te lossen.

Bron: RTL Z

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Blog

Zo verkoop je kennis!


12 tips voor een waardevolle blog


Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Start met het stappenplan van het Startersloket
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer