Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Stap 6: Maak een financieel plan

Met het uitvoeren van je bedrijfsidee verwezenlijk je wellicht een droom of ben je bijvoorbeeld in staat om op eigen wijze je kennis of producten te verkopen. Je wil graag je persoonlijke doelen bereiken zoals genoemd bij stap 3: Bedrijfsidee. Afhankelijk van jouw situatie zal je ook bepaalde financiële doelen moeten formulieren. Uiteindelijk wil je als ondernemer ook een geldelijke beloning krijgen voor het werk wat je verricht. In de toekomst kijken is lastig, toch is het raadzaam om met wat handvatten een aantal financiële scenario’s te maken. Je weet dan vooraf beter wat je dan financieel maar ook fiscaal kan verwachten.

Breng in kaart welke financiele gevolgen jouw plan heeft!

Investeren

Voordat je gaat starten breng je in kaart wat je nodig hebt om te beginnen en je onderneming de eerste periode draaiende te houden. We noemen dit een investeringsbegroting. Hopelijk heb je wat eigen middelen om dit te financieren. Gaat het om grotere bedragen dan moet je met je ondernemingsplan wellicht naar de bank voor een lening of start je met crowdfunding. Het overzicht van wat je nodig hebt om te starten en hoe jij dit gaat betalen noemen we respectievelijk een investerings- en financieringsbegroting.

Omzetprognose

Als je een prognose wilt maken van je omzet moet je precies weten wat je producten en diensten zijn en hoe de markt in elkaar zit. Dit heb je aan de hand van stap 3, 4 en 5 inmiddels helder voor ogen. Met deze inzichten kan je per maand, kwartaal of jaar een inschatting maken van bijvoorbeeld de verkoopaantallen per product of je declarabele uren. Tip: Ga je werken op uurbasis gebruik dan deze calculator om jouw benodigd uurtarief te berekenen. Uiteraard dien je dit tarief nog wel even te spiegelen aan de gangbare bedragen in de markt.

Hou verder ook rekening met het opbouwen van bepaalde buffers, premies om je goed te kunnen verzekeren, belastingen en rente die je moet gaan betalen. Uiteindelijk moeten je inkomsten voldoende groot zijn om je uitgaven als ondernemer te dekken. Dit maak je inzichtelijk met een liquiditeitsbegroting. Tot slot wil je ook nog wat overhouden om van te kunnen leven. Het is dus ook belangrijk om zowel zakelijk als privé inzicht te hebben in de financiële huishouding.

Netto besteedbaar inkomen

Met behulp van een exploitatiebegroting, ook wel winst- en verliesrekening genoemd breng je jouw opbrengsten en kosten in kaart. Uiteindelijk bereken je de winst of het verlies die je je gaat realiseren met ondernemen. Dit bedrag, winst uit ondernemen genoemd, is echter niet het bedrag dat je naar jezelf kan overmaken als ondernemersvergoeding en in privé volledig kan gaan uitgeven. Heb je een eenmanszaak dan betaal je jaarlijks achteraf ook nog inkomstenbelasting. Het is niet eenvoudig om het bedrag te berekenen waarover je belasting betaald. Dit is afhankelijk van de gehele aangifte maar ook moet je weten welke aftrekposten jij als startende ondernemer kan gebruiken. Om je te helpen deze zaken als ondernemer inzichtelijk te maken, hebben we een handige calculator ontwikkeld.

Tip: schakel tijdig een goeie boekhouder in voor een goeie administratie en een optimale aangifte.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

Ga naar stap 7: Kies een rechtsvorm

Ga naar stap 5: Doe marktonderzoek

Ga terug naar: Start met het stappenplan van het Startersloket

 

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Demissionair kabinet zet streep door coronasteunpakketten

De steunpakketten houden na september definitief op. Het demissionaire kabinet zet een streep door de generieke coronasteun, maar houdt nog wel een vinger aan de pols bij een paar sectoren en zelfstandigen.

Opnieuw minder aanvragen voor loonsteun bij NOW-loket

Nederlandse bedrijven die getroffen zijn door corona hebben opnieuw minder behoefte aan loonsteun. Uitkeringsinstantie UWV heeft na twee weken 8600 aanvragen binnengekregen voor de zesde periode van NOW-steun. Vorig kwartaal dienden nog 19.000 bedrijven een verzoek in.

Lees meer