Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Starten met een maatschap

Voordat je als zelfstandig ondernemer aan de slag kunt, maak je een keuze in de rechtsvorm voor jouw bedrijfsvoering. Stel jezelf hierbij de vraag hoe je wilt ondernemen. Kies je voor het zelfstandig ondernemerschap en start je een eenmanszaak? Of wil je samen met een ander een bedrijf beginnen? Dan kun je kiezen voor een maatschap.

Wat is een maatschap?

In een maatschap werk je samen op basis van gelijkwaardigheid en zoek je samen naar oplossingen zoals het delen van een kantoorruimte, een receptioniste of andere bedrijfskosten. Elke ‘maat’ brengt iets in zoals arbeid, geld of goederen. Je richt dit op met meerdere personen die een vrij beroep uitvoeren en zo samen financieel voordeel willen behalen. Dit voordeel wordt gedeeld onder de ‘maten’.

Voor wie is een maatschap bedoeld?

Voor een maatschap kiezen betekent dat je jouw beroep samen met anderen als zelfstandig ondernemer wilt uitvoeren. Ben je bijvoorbeeld tandarts, architect, fysiotherapeut, agrariër of advocaat? Dan kan een maatschap als rechtsvorm een verstandige keuze zijn. In een maatschap beoefen je namelijk jouw beroep samen met een aantal partners (maten), onder een gemeenschappelijke naam. Het gaat bij een maatschap dus meestal niet om een bedrijf, maar om een beroep. In dit geval zijn alle ‘maten’ afzonderlijk van elkaar zelfstandig ondernemer, ieder draagt dus zelf inkomstenbelasting af. Ieder persoon is voor een evenredig deel verantwoordelijk en aansprakelijk. Wel kunnen bij een maatschap diverse zaken voor allen geregeld worden, denk aan de btw, huisvesting en het personeel.

In de meeste gevallen moet je een maatschap inschrijven in het Handelsregister. Indien je voor een stille maatschap zonder onderneming kiest, is inschrijving niet mogelijk.

Voordelen maatschap

Het starten van een maatschap brengt aardig wat voordelen met zich mee. Zo is een Maatschap gemakkelijk op te richten en is een startkapitaal niet nodig. Iedere ‘maat’ heeft profijt van de inbreng van andere maten en is enkel voor een vastgesteld deel privé aansprakelijk. Ook het aannemen van personeel voor de maatschap is mogelijk. Nog een aantal voordelen puntsgewijs:

 • Belastingaftrek door middel van zelfstandigenaftrek ter hoogte van € 7.280;
 • Belastingaftrek door middel van startersaftrek ter hoogte van € 2.123;
 • Belastingaftrek door middel van MKB-vrijstelling: dit betekent dat 14% van de fiscale winst onbelast is;
 • Belastingaftrek door middel van kleineondernemersregeling;
 • Je bent verzekerd van een AOW.

  (Tarieven van 2019)

LET OP Verdiep je goed in de voorwaarden van deze fiscale regelingen.

TIP Je moet wel voor een aanvullend pensioen zorgen, dus start tijdig met sparen. Je kunt geen beroep doen op de Ziektewet, WW of WIA, dus is het belangrijk om zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Nadelen maatschap

Start je een maatschap, dan brengt dit ook de nodige nadelen met zich mee. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je je moet houden aan gemaakte afspraken met andere maten. Daarnaast ben je met jouw privévermogen deels aansprakelijk. Vergeet niet dat zonder huwelijkse voorwaarden ook het privévermogen van jouw partner hieronder valt.

Maatschapscontract

Het is geen verplichting om een maatschapscontract op te stellen, maar dit is zeker aan te raden. Het vastleggen van afspraken geeft duidelijkheid, ook naar zakenpartners en de Belastingdienst. Verdiep je voor het opstellen van een contract goed in de inhoud. Een aantal voorbeelden van afspraken die je hierin zou kunnen vastleggen zijn:

 • Welke maat brengt wat in? Denk aan geld of arbeid.
 • Hoe is vervolgens de winstverdeling? Dit is afhankelijk van de inbreng, tenzij je gezamenlijk andere afspraken vastlegt.
 • Hoe verdeel je de bevoegdheden?

Aansprakelijkheid

In een maatschap ga je alleen verplichtingen aan voor jezelf, niet voor de andere deelnemende maten. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij de maten voor een gelijk deel aansprakelijk zijn:

 • Indien alle maten elkaar in het maatschapscontract een volmacht hebben gegeven.
 • Indien de maten hebben besloten samen een handeling te verrichten, zoals het aannemen van een personeelslid of het huren van een bedrijfsruimte.

Beëindiging maatschap

Indien een van de maten uittreedt of overlijdt, dan eindigt de maatschap. In het maatschapscontract kun je vastleggen dat de overblijvende maten de Maatschap kunnen voortzetten.

Andere artikelen die ook interessant voor je kunnen zijn:

agenda

Data ophalen ...

Blog

Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Lees meer

Nieuws

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2022

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Heropening samenleving zorgt voor fors meer cateringbedrijven

Er waren in mei 61 procent meer startende bedrijven in de horeca dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) woensdag. Volgens hoogleraar Erik Stam heeft dat alles te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen.

Lees meer