Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Een bedrijf starten vanuit huis

Je gaat starten met je eigen bedrijf maar je wilt niet gelijk een bedrijfsruimte huren of een bedrijfspand kopen. Begrijpelijk want je wilt niet gelijk grote financiële verplichtingen aangaan. Veel startende ondernemers kiezen er daarom voor om hun onderneming vanuit huis te starten. Maar mag dat zomaar en waar moet je nog meer op letten?

Thuis een bedrijf starten, zo werkt het!

Bestemmingsplan

Het basisprincipe is dat je niet elke type bedrijf bedrijf mag starten in je eigen woning. In het bestemmingsplan van jouw gemeente staat hoogstwaarschijnlijk dat jouw huis een woonbestemming heeft. Voor het uitoefenen van bepaalde beroepen wordt een bedrijf aan huis echter meestal wel gedoogd. Dit verschilt per gemeente en is afhankelijk van het bestemmingsplan. Hierbij is het belangrijk om altijd goed in te schatten wat de impact van jouw ondernemingsactiviteit is op het gebruik van jouw woning en de omgeving. De uitoefening van je bedrijf mag namelijk geen overlast veroorzaken. Deze overlast kan in vele vormen, vaak onbewust en onbedoeld, wel snel ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan lawaai, geur en parkeer- en verkeersdrukte. Wil je exact weten wat wel en niet mag op jouw woonadres raadpleeg dan het bestemmingsplan.

Reclame

Voor het maken van openbaar zichtbare reclame gelden strenge regels die per gemeente kunnen verschillen. De exacte regels in jouw gemeente zijn vastgelegd in een zogeheten APV. Dit staat voor Algemene Plaatselijke Verordening. Ben je aan het ondernemen vanuit een huis dat (grotendeels) een woonbestemming heeft dan mag je in geen geval reclameborden plaatsen. Ook met logo’s en vermelding van je bedrijfsnaam op bijvoorbeeld je voordeur of raam moet je zeer terughoudend te zijn. Dit kan al snel het woonkarakter van je woning en de buurt verstoren en tot klachten van omwonenden leiden.    

Huur- of koopcontract

Het is ook verstandig om je huur- of koopcontract / hypotheekakte) even goed na te lezen. Hier kunnen bepalingen in staan over het zakelijk gebruik van jouw huur- of koopwoning. 

Verzekeringen

Als je gaat ondernemen, heb je ook bijpassende zakelijke verzekeringen nodig. Je privé verzekeringen dekken namelijk geen schades / claims die ontstaan door zakelijke handelingen. 

Kosten

Als je vanuit huis een bedrijf gaat starten, ga je wellicht ook investeren om je werkruimte geschikt te maken. Om vast te stellen of je recht hebt op aftrek van kosten voor een werkruimte heeft te Belastingdienst een handige "rekenhulp" ontwikkeld. 

Flexplekken

Mocht het starten van je bedrijf vanuit huis niet mogelijk zijn, of wil je ook wel eens buiten de deur werken, dan zijn er in veel gemeenten tegenwoordig zogeheten flexplekken te huren. Veelal zijn die te vinden in een verzamelgebouw met waar je flexibel een kantoorruimte of werkplek kunt reserveren en gebruik kunt maken van bijbehorende faciliteiten, zoals catering en vergaderruimtes. Hierbij maak je doorgaans gebruik van korte huurcontracten, die je per maand of soms voor een halfjaar kunt afsluiten. Sommige flexibele kantoren zijn zelfs al vanaf één uur te huren. Bijkomend voordeel is dat je sneller in contact komt met andere ondernemers, wat weer goed is voor de uitbreiding van je zakelijke netwerk. Ontdek hier welk soort werkplek het beste bij jouw past.

Tip: kijk ook eens of andere ondernemers wellicht op bepaalde tijden of dagen een ruimte beschikbaar hebben.

Goede voorbereiding

Een eigen bedrijf starten vanuit huis is ook gewoon ondernemen. Bereid je dus goed voor op alle aspecten die hierbij komen kijken. Wij hebben hiervoor een handig stappenplan ontwikkeld dat ervoor zorgt dat je niets vergeet. Zoals bijvoorbeeld het kiezen van de juiste rechtsvorm, het afsluiten van zakelijke verzekeringen en het voldoen aan je belastingverplichtingen.

Contactformulier

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Miljoenennota 2023: dit zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor jou als ondernemer

De miljoenennota heeft slecht nieuws voor (startende) ondernemers. Zij lezen dat de zelfstandigenaftrek, voor het vierde jaar op rij, verder wordt versoberd. Dit betekent in eerste instantie een koopkrachtverslechtering voor deze grote groep Nederlanders.

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2022

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer