Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Starten met een ondernemingsplan

Als startende ondernemer is het belangrijk om goed voorbereid van start te gaan. Belangrijk onderdeel binnen deze voorbereiding is het schrijven van een ondernemingsplan.

Om de startende ondernemer hierbij te ondersteunen heeft het Startersloket voor iedere kandidaat een eigen 'ondernemingsplan’ beschikbaar. Stapsgewijs gaat de kandidaat onder begeleiding aan de slag met de vier bouwstenen binnen dit plan. Doel van deze begeleiding is het concreet en realistisch maken van de plannen om te starten als ondernemer. De vier bouwstenen binnen het ondernemingsplan zijn:

Bouwsteen 1: De ondernemer

Een ondernemingsplan begint altijd met de persoon achter het bedrijf. Wat zijn de sterke en zwakke punten van de ondernemer en hoe wordt hier mee omgegaan. Belangrijk hulpmiddel bij het invullen van dit onderdeel is het invullen van een ondernemerstest (zie ondernemen iets voor mij?).

Bouwsteen 2: Bedrijf en markt

Naast een helder beeld van de kwaliteiten en het ondernemersprofiel van de startende ondernemer brengen we het bedrijf in kaart. Hierbij wordt intern gekeken naar de producten en diensten en kijken we extern onder andere naar de concurrentie en de marktontwikkelingen. Deze interne en externe verkenning wordt ook wel de SWOT-analyse genoemd. Verder is er ook aandacht voor het in de markt zetten van de onderneming op basis van de gekozen doelgroepen en de klantbehoeften.

Bouwsteen 3: Organiseren

Samen met de kandidaat kijken we naar de inrichting van de onderneming. Welke verplichtingen komen er allemaal kijken bij het ondernemerschap en wat moet er eventueel uitbesteed worden. Verder werken we aan de marketing waarbij er aandacht is voor de mix: product, prijs, plaats en promotie. 

Bouwsteen 4: Financieel

Ondernemen is leuk maar moet uiteindelijk ook wat opleveren. Door gestructureerd aan een ondernemingsplan te werken zorgen we voor een realistisch beeld van de onderneming en het ondernemerschap voor de kandidaat. In het financiële deel kijken we ook naar de haalbaarheid.

E-coaching / E-support

Gedurende het invullen van iedere bouwsteen volgt een starterscoach de voortgang middels e-coaching. Kandidaten kunnen vragen bij de coach neerleggen zodat de bouwstenen goed afgerond kunnen worden. Ook heeft de kandidaat toegang tot E-support via het online kennisplatform.

Persoonlijke adviesgesprekken

Gedurende 6 weken voeren wij drie adviesgesprekken ter ondersteuning aan het persoonlijke ondernemingsplan. Deze gesprekken met een ervaren ondernemerscoach vinden online plaats of op locatie van Stichting Startersloket.

Beoordeling ondernemingsplan

Wanneer alle bouwstenen zijn doorlopen zal een adviseur van het Startersloket het gehele plan beoordelen. In een persoonlijk eindgesprek geven wij feedback op het gehele ondernemingsplan.

Doel

Doel van deze intensieve begeleiding is dat er gedurende 6 weken concreet wordt gewerkt aan een realistisch ondernemingsplan. In het geval van een startende ondernemer met een WW-uitkering, bepaalt het UWV of de kandidaat toestemming krijgt, om gedurende 26 weken met behoud van de uitkering te gaan ondernemen.  

Blog

Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Lees meer

Nieuws

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2021

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Heropening samenleving zorgt voor fors meer cateringbedrijven

Er waren in mei 61 procent meer startende bedrijven in de horeca dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) woensdag. Volgens hoogleraar Erik Stam heeft dat alles te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen.

Lees meer