Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Ondernemingsplan

Als startende ondernemer is het belangrijk om goed voorbereid van start te gaan. Belangrijk onderdeel binnen deze voorbereiding is het schrijven van een ondernemingsplan.

Om de startende ondernemer hierbij te ondersteunen heeft het Startersloket een ‘Online ondernemingsplan’ beschikbaar waarmee de kandidaat stapsgewijs en onder begeleiding aan de slag met de vier bouwstenen binnen dit plan. Doel van deze begeleiding is het concreet en realistisch maken van de plannen om te starten als ondernemer. De vier bouwstenen binnen het ondernemingsplan zijn:

Bouwsteen 1: De ondernemer

Een ondernemingsplan begint altijd met de persoon achter het bedrijf. Wat zijn de sterke en zwakke punten van de ondernemer en hoe wordt hier mee omgegaan. Belangrijk hulpmiddel bij het invullen van dit onderdeel is het invullen van een ondernemerstest (zie ondernemen iets voor mij?).

Bouwsteen 2: Bedrijf en markt

Naast een helder beeld van de kwaliteiten en het ondernemersprofiel van de startende ondernemer brengen we het bedrijf in kaart. Hierbij wordt intern gekeken naar de producten en diensten en kijken we extern onder andere naar de concurrentie en de marktontwikkelingen. Deze interne en externe verkenning wordt ook wel de SWOT-analyse genoemd. Verder is er ook aandacht voor het in de markt zetten van de onderneming op basis van de gekozen doelgroepen en de klantbehoeften.

Bouwsteen 3: Organiseren

Samen met de kandidaat kijken we naar de inrichting van de onderneming. Welke verplichtingen komen er allemaal kijken bij het ondernemerschap en wat moet er eventueel uitbesteed worden. Verder werken we aan de marketing waarbij er aandacht is voor de mix: product, prijs, plaats en promotie. 

Bouwsteen 4: Financieel

Ondernemen is leuk maar moet uiteindelijk ook wat opleveren. Door gestructureerd aan een ondernemingsplan te werken zorgen we voor een realistisch beeld van de onderneming en het ondernemerschap voor de kandidaat. In het financiële deel kijken we ook naar de haalbaarheid.

Zowel ondernemingsplan 'Basis' als 'Compleet’ bestaat uit de volgende onderdelen:

E-coaching / E-support

Gedurende het invullen van iedere bouwsteen volgt een starterscoach de voortgang middels e-coaching. Kandidaten kunnen vragen bij de coach neerleggen zodat de bouwstenen goed afgerond kunnen worden. Ook heeft de kandidaat toegang tot E-support via het online kennisplatform.

Voortgangsgesprek

In de variant ‘basis’ wordt er uitgegaan van een hoge mate van zelfstandigheid bij de kandidaat. De kandidaat doorloopt op eigen kracht het online ondernemingsplan en wordt hierbij ondersteund door middel van E-coaching en E-support (zie hierboven). Tussentijds zal er een voortgangsgesprek worden gevoerd.

Individuele coaching

In de variant ‘compleet’ gaan we na afronding van elke bouwsteen persoonlijk in gesprek met de kandidaat om de voortgang en bevindingen te bespreken. Deze gesprekken met een ervaren starterscoach vinden plaats via Zoom of Teams.

Beoordeling ondernemingsplan

Wanneer alle bouwstenen zijn doorlopen zal een adviseur van het Startersloket het gehele plan beoordelen. In een persoonlijk eindgesprek geven wij feedback op het gehele ondernemingsplan.

 

Blog

Extra aandachtspunten voor btw-aangifte 4e kwartaal 2021


Geen belasting tot een winst van € 30.339,- in 2022 als (startende) ondernemer


Lees meer

Nieuws

Ondernemers meer tijd voor aanvraag Tegemoetkoming Vaste Lasten

Ondernemers krijgen 2 weken langer om de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het 4e kwartaal van 2021 aan te vragen. Het loket sluit op 11 februari 2022 om 17.00 uur. Aanleiding voor deze langere openstelling is de goedkeuring van de Europese Commissie voor de eenmalige verlaging van de omzetverliesdrempel van 30 % naar 20 %. Deze aanpassing van de TVL is vandaag gepubliceerd in de Staatscourant.

Startende ondernemers draaien meer omzet dan ze vooraf verwachtten

Startende ondernemers draaien meestal meer omzet dan ze van tevoren hadden ingeschat. Dit blijkt uit onderzoek van de onlinebank Knab. De helft van deze ondernemers doet het in de eerste drie jaar qua omzet al boven verwachting.

Lees meer