Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering bij schade?

Martijn Pennekamp
06 januari 2022

Als (startende) ondernemer ben je iedere dag hard aan het werk voor je klanten. Je hebt al helemaal geen zin en tijd om je met verzekeringen bezig te houden. Alsof je nog niet druk genoeg bent. Ondanks dat het saaie materie is, is het toch slim om soms even te controleren of je goed verzekerd bent. Het kan natuurlijk gebeuren dat er weleens iets misgaat tijdens je werkzaamheden. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Het overkomt ons allemaal. Daarom is het slim om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Heb je als (startende) ondernemer een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wel nodig?

Ja, eigenlijk kan je als (startende) ondernemer niet zonder deze verzekering. Stel je eens voor: Je bent aan het klussen bij de klant thuis en je laat per ongeluk de hamer uit je handen vallen. Dit overkomt de beste timmerman weleens. Alleen wel balen dat de parketvloer nu beschadigd is. Of je importeert spullen uit Azië. Klanten worden ziek en ze claimen bij jou letselschade en smartengeld. Als je hier niet voor verzekerd bent, is het voortbestaan van je ondernemerschap in gevaar óf je zit jarenlang in de schulden.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering bij schade?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) ben je verzekerd voor schade die je veroorzaakt tijdens je werk. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen claims wanneer je schade aan spullen of letsel veroorzaakt bij een ander. Met deze verzekering hoef je dus de onverwachte kosten door schade waarvoor jij aansprakelijk bent niet zelf te betalen.

Is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht voor (startende) ondernemers?

Nee, deze verzekering is niet verplicht. Houd er wel rekening mee dat schade die je veroorzaakt tijdens de uitvoering van je werk niet verzekerd is op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Wel is het zo dat sommige opdrachtgevers je zonder deze verzekering niet inhuren. Om te voorkomen dat je opdrachten misloopt, is het dus slim om deze verzekering alvast af te sluiten.

Wat zijn de kosten voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De hoogte van de premie hangt af van een aantal factoren zoals de jaaromzet, óf je medewerkers in dienst hebt én de branche waarin je actief bent. Controleer dus goed of de verzekering goed aansluit bij jouw persoonlijke situatie zodat je goed verzekerd bent en niet te veel betaald.

Wat is het verschil met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Dit is een veelgehoorde vraag. Deze verzekeringen lijken immers op elkaar. Toch zijn er belangrijke verschillen. Zoals gezegd gaat het bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering om schade die jij als (startende) ondernemer toebrengt aan personen of spullen. Dit noemen we materiële schade.

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dek je het risico af tegen claims door een beroepsfout. Je hebt bijvoorbeeld een klant verkeerd geïnformeerd en deze loopt nu inkomensverlies op. Dit noemen we immateriële schade. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een aanvullende verzekering op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is verplicht als je een adviserende functie werkzaam bent. Dit geldt bijvoorbeeld voor een beroep zoals advocaat, beleggingsadviseur, accountant of advocaat.

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Miljoenennota 2023: dit zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor jou als ondernemer

De miljoenennota heeft slecht nieuws voor (startende) ondernemers. Zij lezen dat de zelfstandigenaftrek, voor het vierde jaar op rij, verder wordt versoberd. Dit betekent in eerste instantie een koopkrachtverslechtering voor deze grote groep Nederlanders.

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2022

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Lees meer