Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Waar moet ik als (startende) ondernemer in de laatste weken van 2021 op letten

Frank Baltes
16 december 2021

Eindejaartips 2021

Nog even en het jaar 2021 zit er alweer op! Voor vele ondernemers wederom een bewogen jaar waarin veel gevraagd werd op het gebied van bijvoorbeeld creativiteit en doorzettingsvermogen. Ook op financieel en fiscaal gebied is er genoeg te regelen. Hoewel de aangifte inkomstenbelasting pas volgend jaar wordt ingediend is het verstandig om voor 31 december 2021 alle zaken goed geadministreerd en geregeld te hebben. In dit artikel  geven we je een aantal handige tips. Ook bespreken we in het kort enkele fiscale veranderingen die in 2022 te verwachten zijn. 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Heb je nog voornemens en voldoende financiële middelen om te investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen. Overweeg dan om dit nog in 2021 te doen en maak gebruik van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA kan worden toegepast over investeringen in bedrijfsmiddelen vanaf €450,-. Bij een totaal van €2401,- aan investeringen geldt bijvoorbeeld een aftrek van 28%. Lees hier meer over de KIA.

Jaarruimte pensioen

Vergeet niet om de jaarruimte te benutten bij het opbouwen van de oudedagsvoorziening. Om de jaarruimte over een belastingjaar te berekenen, moet gebruik worden gemaakt van de gegevens van het voorgaande belastingjaar. Dus de jaarruimte over 2021 wordt berekend met de gegevens van 2020. En kijk ook even of je nog onbenutte ruimte heb van voorgaande jaren. Dit noemt men de reserveringsruimte. Lees hier meer over de jaarruimte.

Uren- en kilometerregistratie

Zorg ervoor de je administratie over het jaar 2021 op orde is. Een goede registratie van je directe- en indirecte uren is van belang om bijvoorbeeld aan te tonen dat je voldoet aan het urencriterium. Als je hieraan voldoet pas dan de zelfstandige aftrek toe in de aangifte inkomstenbelasting 2021. In 2022 gaat deze aftrek weer verder omlaag. Ook een sluitende kilometerregistratie is belangrijk. Dit in verband met bijvoorbeeld een mogelijk bijtelling en/of het juist opvoeren van de vervoerskosten bij zakelijk gebruik van een privéauto. Download hier onze handige uren- en kilometerregistratie voor 2021 en 2022 

Corona steunmaatregelen

Heb je dit jaar gebruik genaakt van steunmaatregelen zoals bijvoorbeeld Tozo of TVL controleer dan op basis van de boekhouding of je hier daadwerkelijk recht op had en bereken of je mogelijk iets terug moet betalen. De voorwaarden verschillen per maatregel dus kijk dit goed na of bespreek dit tijdig met je boekhouder. De ontvangen bedragen verwerk je volgend jaar uiteraard op de juiste wijze in de aangifte inkomstenbelasting 2021.

Voldoende reserveren

In 2022 ga je pas belasting betalen over het boekjaar 2021. Zorg ervoor dat je hiervoor alvast voldoende geld reserveert. Via onze netto besteedbare inkomen calculator krijg je een goed beeld van hoeveel belasting je gaat betalen over de winst in 2021. 

Wijzigingen inkomstenbelasting 2022 

Tot slot richten we onze blik op 2022 dan kunnen we weer een aantal belastingwijzigingen verwachten. Belangrijk om te weten is dat het basistarief voor de inkomstenbelasting in 2022 omlaag gaat. Deze eerste schijf daalt van 37,10% tot 37,07%. Dit tarief geldt voor alle inkomens tot € 69.398 (in 2021 tot € 68.507). 

Verder gaat de zelfstandigenaftrek in 2022 verder omlaag. In 2022 kan je nog maar € 6.310 aftrekken van je winst. Als ondernemer betaal je ook een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet (ZVW). Het percentage voor het bepalen van deze eigen bijdrage gaat in 2022 omlaag van 5,75% naar 5,45% over maximaal € 59.703. 

Frank Baltes

Frank is ondernemersadviseur bij het Startersloket en adviseert ondernemers op het gebied van onder andere starten, bedrijfsovername en franchise. Frank is als adviseur werkzaam geweest bij de Kamer van Koophandel en is momenteel zelf ook parttime ondernemer.

Meer weten? Volg mij dan op LinkedIn.

agenda

Data ophalen ...

Nieuws

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2021

Vanaf vandaag krijg je als (startende) ondernemer te maken met nieuwe wetten en regels. Je mag alleen nog met toestemming consumenten bellen voor een verkoopgesprek, er komt statiegeld op kleine plastic flesjes en de btw-regels voor internationale webshops veranderen. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.

Heropening samenleving zorgt voor fors meer cateringbedrijven

Er waren in mei 61 procent meer startende bedrijven in de horeca dan in dezelfde maand vorig jaar. Die stijging is bijna volledig toe te schrijven aan de eventcatering, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) woensdag. Volgens hoogleraar Erik Stam heeft dat alles te maken met het wegvallen van de coronamaatregelen.

Lees meer