Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

Martijn Pennekamp
10 april 2020

Afgelopen weken ontvingen wij tientallen vragen via onze Corona Helpdesk over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) Opvallend was dat veel leden zich afvroegen of ze van deze regeling gebruik konden maken zonder dat ze ECHT knijp zaten!

Die vraag kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Men hoorde verhalen van “collega ondernemers” die de regeling wel even gingen aanvragen. Zo van: “Ik betaal mijn hele leven al belastingen dus laat me nu maar eens profiteren”. En: "Ik vraag mijn opdrachtgever wel even of ik de factuur in juni mag sturen zodat ik nu geen inkomen heb”. Het voelde niet goed en diverse leden belden ons met de vraag wat wij daar nu van vinden.

Laten we beginnen met duidelijk te maken waar de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) voor is bedoeld. De Tozo is een noodvoorziening die financiële steun biedt aan zelfstandigen die het ECHT nodig hebben.

Deze regeling is bedoeld voor zzp’ers die:

  • Vanaf 1 maart 2020 in de financiële problemen zijn gekomen, dus niet daarvoor al financiële problemen hadden.
  • Vanaf 1 maart 2020 onder het sociale minimum verdienen, dus omzet -/- kosten moet lager zijn dan € 1.050,- voor een alleenstaande en € 1.500,-- voor tweeverdieners.

Geen vermogenstoets

Voor het toekennen van de Tozo vindt geen vermogenstoets plaats. “Als er toch geen vermogenstoets is, kan ik de Tozo toch aanvragen als mijn inkomen is gedaald? Ze houden toch geen rekening met mijn spaargeld,” vroeg iemand mij vorige week. Mijn reactie was: Dat is een verkeerd uitgangspunt, stel je hebt voldoende buffer om deze maanden te overbruggen, samen met je partner zit je goed in de centen, heb je de Tozo dan echt nodig? 

Geen partnerinkomenstoets

Vandaag nog werd ik gebeld door een vrouwelijke zzp’er die een partner heeft die voldoende verdient om het gezin te onderhouden, terwijl haar eigen inkomen is gedaald tot 0. Ze wilde niet teveel leunen op zijn inkomen en vroeg zich af of ze de Tozo kan aanvragen, ‘want er is geen partnerinkomenstoets. Maar dat betekent wederom niet dat je je hand moet gaan ophouden als er thuis voldoende binnenkomt. Het gezamelijke inkomen moet namelijk onder het sociaal minimum komen van €1.500,-.

Buffer

Wat mij vooral opvalt, is dat er blijkbaar tienduizenden zzp’ers zijn die al na een maand de rekeningen niet meer kunnen betalen (de geruchten gaan dat er al 100.000 aanvragen via de gemeenten zijn gedaan). Heeft deze groep er dan wel recht op of verzwijgen ze zaken om even “gemakkelijk” geld op te halen?

€ 10.000,- boete

Laat ik duidelijk zijn dat ik blij ben dat onze regering ondernemers helpt waar ze kan om deze crisis te overbruggen en ik leef mee met de zzp’ers die echt in de problemen komen. Maar wat mij betreft mogen ze zzp’ers die bewust de Tozo aanvragen zonder dat ze voldoen aan de voorwaarden, achteraf allemaal  controleren en bij gebleken fraude verplichten om het bedrag terug te betalen met daarbovenop een boete van € 10.000,--.

Dossier: Coronavirus

Klik hier om ons dossier over het coronavirus te lezen. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws. 

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl, starten.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.