Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Het belang van rust in crisistijd

Margaret Jong
25 mei 2020

In een artikel over de Amerikaanse generaal Eisenhower las ik laatst iets wat ik juist nu belangrijk vind om met jullie te delen. Hij liet temidden van alle hectiek in de tweede wereldoorlog zien hoe belangrijk het is om rust te nemen. Ik vind het zo’n mooi voorbeeld dat ik er een blog aan heb gewijd. Lees in dit blog hoe rust en afstand je in deze coronacrisis kunnen helpen. En lees ook welke manieren van rust nemen het meest effectief zijn.

Druk, druk, druk, uitrusten doen we later wel

Ik spreek veel mensen die het sinds de coronacrisis alleen nog maar drukker hebben gekregen. Veelal werken ze thuis, waar het verre van rustig is. Misschien werkt je partner ook thuis. Misschien vragen de kinderen jouw hulp bij hun schoolopdrachten. En als je nog jonge kinderen hebt, willen ze leuke dingen met je doen. En dat terwijl je werkgever verwacht dat je alles doet wat je hiervoor op kantoor deed. Sterker nog, in deze crisis wordt vaak extra veel van je verwacht.

Klanten zitten in lastige financiële situaties, er zijn zorgen; kortom er is veel onrust. Tenslotte vraagt de situatie op je werk ook nog eens de nodige aanpassingen van je. In deze nieuwe situatie heb je nog geen routine opgebouwd. In deze omstandigheden zijn mensen geneigd een tandje bij te zetten. Ik zie ze hun best doen om alle ballen in de lucht te houden. Alles onder het mom van druk, druk, druk, we bijten nog even door. Uitrusten doen we later wel, na de crisis.

Van even doorbijten word je minder effectief

Onderzoeken wijzen al jaren uit dat harder werken en een tandje bijzetten ons niet effectiever maken. Sterker, als je regelmatig en op tijd pauze neemt, voldoende slaapt en zorgt dat je goed uitgerust bent, bereik je veel betere resultaten. Nog even doorbijten, zoals velen in deze coronacrisis doen, is dus bewezen ineffectief.

Niet voor niets zeggen ze dat we moeten werken als een sprinter en niet als een marathonloper. Dieren in het wild die af en toe op hun prooi afgaan en verder uitrusten, laten dat ook zien. Toch blijven we denken dat we pas mogen rusten als we ons to-do lijstje hebben afgewerkt. Rust is alleen toegestaan als beloning na het harde werk.

Wat we in deze crisis kunnen leren van generaal Eisenhower

Ik vind dat we deze crisissituatie deels kunnen vergelijken met een oorlogssituatie. Daarom vind ik het ook zo treffend om de reactie van generaal Eisenhower te gebruiken als voorbeeld van een effectieve manier van rust nemen. Middenin de Tweede Wereldoorlog zat de Amerikaanse generaal zo vaak als hij kon in een klein hutje in het bos. In dat hutje kwam hij tot rust. Juist door regelmatig afstand te nemen wist hij het hoofd koel te houden en verstandige beslissingen te nemen in die grote oorlog die om hem heen woedde. Generaal Eisenhower schopte het na de oorlog zelfs tot president van de Verenigde Staten.

Het effect van rust op je prestaties

Het mooie is dat rust nemen helemaal niet zo inactief is als we geneigd zijn te denken. Zoals je in het voorbeeld van Eisenhower hebt gezien, zorgen rust er juist voor dat we ons hoofd leegmaken. We worden daar creatiever en oplossingsgerichter van. En laten dat in deze crisis nou net hele belangrijke eigenschappen zijn om goed te kunnen blijven presteren. 

Bovendien geef je bij voldoende rustmomenten je brein de tijd en ruimte om te herstellen. In deze tijd waarin we veel van ons hoofd eisen door de constante stroom aan informatie, mails, apps, online vergaderingen en andere prikkels, is dit meer noodzaak dan luxe.

Wat is effectieve rust?

Ook al heb je nu kunnen lezen hoe belangrijk rust is, dan weet je nog niet welke factoren bijdragen aan echt effectieve rust. Het is namelijk niet automatisch zo dat je ook uitrust als je niet werkt. Hoe dat zit heeft de Duitse sociologe Sabine Sonnentag onderzocht. Volgens haar zijn er 4 factoren van belang voor echt herstel tijdens rustmomenten:

  • Mentaal afstand nemen
  • Controle
  • Uitdagende activiteiten
  • Ontspannend

Mentaal afstand nemen

Dit kan alleen als we ons even helemaal niet bezighouden met alles wat we moeten als we rusten. Dus geen werk, geen huishoudelijke taken en geen jengelende kinderen.

Controle

Rust is daarnaast het meest effectief als we zelf kunnen bepalen wanneer we rust nemen. Belangrijk bij dit punt is te weten dat een pauze vooral effect heeft als we die vroeger op de dag nemen, dus middenin in de ochtend in plaats van na 12 uur.

Uitdagende activiteiten

Iets nieuws leren, iets uitdagends ondernemen of een nieuwe hobby zoeken; allemaal dingen die ons afleiden van onze dagelijkse beslommeringen en dus extra effectief zijn als rustmoment.

Ontspannend

Echt uitrusten doen we van ontspannende activiteiten, iets waar we echt plezier aan beleven en niet iets wat stiekem toch voelt als moeten. Bedenk dus goed wat voor jou energie gevende activiteiten zijn. Als hardlopen niet voelt als iets leuks, maar meer iets wat volgens jou moet, doe het dan vooral niet.

Ik hoop dat deze tips je in deze moeilijke tijd helpen. Mocht je specifieke hulp zoeken, aarzel dan niet om contact met me op te nemen, kijk op mijn website voor meer informatie.

Speciaal voor deze Coronacrisis is er het gratis Coronacrisis Inspiratie Gesprek. In een kort gesprek geef ik je concrete tips, kijk in mijn bio en maak meteen een afspraak.

Margaret Jong

Als Management Coach sta ik met mijn bedrijf Leads Change voor succescolle verandering van leidinggevenden en hun teams. Ik geloof dat betere leiders een betere wereld maken. Betere leiders werken mensgericht en zijn vol aandacht voor hun team. Door mensgericht leiderschap ben je als leidinggevende van grote invloed op de manier waarop je medewerkers hun werk doen. Medewerkers die uitgedaagd worden om het beste uit zichzelf te halen, zijn op hun beurt weer vol aandacht en betrokken bij de klanten. En zie daar, samen maken we zo een betere wereld. Wil jij ook weten hoe je effectiever kunt zijn als leider en ook nog meer plezier en balans in je werk? Kijk dan op mijn website: www.leadschange.nl. Je leest daar ook nog meer blogs van mijn hand.

Nieuws

Demissionair kabinet zet streep door coronasteunpakketten

De steunpakketten houden na september definitief op. Het demissionaire kabinet zet een streep door de generieke coronasteun, maar houdt nog wel een vinger aan de pols bij een paar sectoren en zelfstandigen.

Opnieuw minder aanvragen voor loonsteun bij NOW-loket

Nederlandse bedrijven die getroffen zijn door corona hebben opnieuw minder behoefte aan loonsteun. Uitkeringsinstantie UWV heeft na twee weken 8600 aanvragen binnengekregen voor de zesde periode van NOW-steun. Vorig kwartaal dienden nog 19.000 bedrijven een verzoek in.

Lees meer
Lees meer

Kennisbank

Hier vind je handige artikelen Lees meer
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)
Aanvullende regelingen voor de Horeca, Detailhandel en Evenementenbranche
Start met het stappenplan van het Startersloket
Starten met je uurtarief
Welke aftrekposten heb ik als ondernemer?
Lees meer