Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten
         
 

Beginnen met je eigen Wordpress website in 6 stappen

Luuk Noordhoff
19 oktober 2018

Wie een eigen website wil maken zonder zelf met code aan de slag te gaan kan gebruik maken van Wordpress. Wordpress is een CMS, oftewel een Content Management Systeem, waarmee je op een gebruiksvriendelijke manier de inhoud van je website kunt beheren. Zo kun je inloggen op je website en in een office achtige omgeving teksten en afbeeldingen aan je website toevoegen.

Wordpress is volledig gratis en open-source, het wordt ondersteund door duizenden vrijwilligers wereldwijd net zoals bijvoorbeeld Wikipedia. Dit heeft ervoor gezorgd dat er overal ter wereld grote groepen mensen zijn die verbeteringen aandragen en plugins voor Wordpress maken. Het platform is zo altijd in ontwikkeling en heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een puur blog platform tot een veelzijdig systeem geschikt voor tal van soorten websites.

In onderstaande 6 stappen helpen we je op weg om vanuit niets een eigen website te beginnen op basis van Wordpress.

1. Kies een domeinnaam

Voor elke website geldt dat deze begint met een domeinnaam. Je kunt bijna alles registreren wat je kunt bedenken zolang niet iemand anders de domeinnaam al heeft vastgelegd. Er zijn al meer dan 5,8 miljoen .NL domeinen geregistreerd dus de kans dat een domein vrij is wordt steeds kleiner.

2. Bestel webhosting

Webhosting is de ruimte op een server waar je website kan worden geplaatst. Voor beginnende websites is het aan te raden te kiezen voor shared hosting, hiermee deel je met soms wel honderden andere websites één server, daardoor zijn de kosten maar enkele tientjes per jaar. Webhosting en een domeinnaam kun je tegelijk bestellen bij het hosting bedrijf. Zorg ervoor dat het webhosting pakket wat je kiest geschikt is voor Wordpress, kijk bijvoorbeeld op Webhosters.nl voor geschikte Wordpress hosting pakketten.

3. Installeer Wordpress

Via het gekozen webhosting bedrijf installeer je Wordpress in enkele klikken. Via automatische installatie scripts is het installeren van Wordpress erg gemakkelijk en hoef je zelf bijna niets te doen. Vaak moet je enkel nog met een paar klikken Wordpress uit een lijst kiezen en enkele minuten later staat de Wordpress website al live.

4. Kies een geschikt template (‘thema’)

Standaard wordt Wordpress geactiveerd met het Twenty-Eighteen template. Dit is een layout van een vrij simpele blog. Wie een ander template wil (in het Nederlands ‘Thema’ genoemd) kan dit vanuit het beheer gedeelte kiezen. Hiervoor ga je als je ingelogd bent naar ‘Weergave’ > ‘Thema’s’.

Daar kun je uit verschillende Thema’s kiezen en een demo bekijken of deze gelijk installeren.

5.  Installeer minimaal deze 2 belangrijkste plug-ins

Wordpress werkt met zogenaamde plugins, kleine stukjes software die je gemakkelijk aan het systeem kunt toevoegen. Standaard staan er twee plugins in Wordpress, dit zijn Akismet en Hello Dolly, wij voegen daar nog de volgende twee plugins aan toe.

W3 Total Cache, met deze cache plugin kun je ervoor zorgen dat je website sneller wordt. Het zal even wat uitzoekwerk zijn om de instellingen goed op orde te krijgen maar een snelle website is erg belangrijk dus dit is in onze ogen de moeite waard.

Yoast is een tweede plugin die we aanraden. Yoast is een zogeheten SEO plugin, hiermee maak je de website optimaal geschikt voor de zoekmachines zoals Google. De plugin heeft een gratis versie die goed genoeg werkt voor pas beginnende website eigenaren.

6. Beginnen met content toevoegen (berichten en pagina’s)

Ten slotte kun je in stap 6 beginnen met het vullen van je website. In Wordpress wordt er gesproken over ‘pagina’s’ en  ‘berichten’. De berichten zijn vaak geschikt voor een blog onderdeel van de website terwijl de pagina’s algemene pagina’s kunnen zijn zoals een ‘contact’ pagina of een ‘over ons’ pagina.

Luuk Noordhoff

Luuk Noordhoff is eigenaar van Webhosters.nl, de vergelijkingswebsite voor webhosting. Webhosters.nl verzamelt al ruim 15 jaar ervaringen van gebruikers over ruim 450 hosting bedrijven. Op basis van deze ervaringen (inmiddels meer dan 20 duizend) en met behulp van specifieke filters kan er in de vergelijker gemakkelijk worden gezocht naar de best passende hosting pakketten.

Blog

Vijf zaken waar je op moet letten bij de btw-aangifte over het vierde kwartaal


Hoe kom je aan je 1e klanten?


Lees meer

Nieuws

Kabinet verhoogt coronavergoeding vaste lasten bedrijfsleven

Het kabinet verhoogt de maximumbedragen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten, een regeling die in het leven is geroepen vanwege de coronacrisis. De bedragen waren in januari al omhoog gegaan en demissionair minister Van 't Wout en staatssecretaris Keijzer maken daar nu 550.000 euro per kwartaal van voor het midden- en kleinbedrijf (was 330.000 euro) en 600.000 euro voor grote bedrijven (was 400.000 euro). De maatregel geldt voor de eerste twee kwartalen van dit jaar.

Aanvraag Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) eerste kwartaal 2021 van start

Mkb-ondernemers die in het eerste kwartaal van 2021 geraakt worden door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan kunnen vanaf vandaag 15 februari 12:00 uur een aanvraag doen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL Q1 2021). De regeling staat open voor alle sectoren.

Lees meer